Omkring 40 procent av befolkningen har någon typ av pollenallergi Foto: TT

Så mycket får du gnälla över din allergi

Publicerad

Hur trött blir man av sin allergimedicin? Och ljuger den som klagar på pollen i ett halvår? SVT Nyhet Väst ringde upp en pollenexpert för att ta reda på hur mycket av gnället som är befogat.

Det är slutet på april, och ”pollen” verkar vara ett tillräckligt svar på frågan ”hur mår du?” för en del. Och visst är det jobbigt när ögon och näsa rinner. Men är pollenbesvär – eller mediciner mot dem – verkligen en giltig förklaring till trötthet?

– Det är faktiskt så att man blir trött av själva allergin, däremot inte i någon stor utsträckning av medicinerna nuförtiden, säger Monica Arvidsson, överläkare vid allergimottagningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Besvär i ett halvår

– När man har en pollenallergi så blir immunsystemet aktivt under säsongen, och det händer en massa saker i kroppen. Och då är trötthet ett mycket vanligt symptom. Så jag skulle inte säga att det är en överdrift, säger Monica Arvidsson.

Enligt henne ska man heller inte ifrågasätta allergiker som har symptom hela våren och sommaren. Den som är allergisk mot pollen är oftast känslig mot flera sorter samtidigt.

– Om man är björkpollenallergiker och har besvär i april och maj, så brukar man också känna av de tidiga lövträden, hassel och al. Då har man en liten försäsong redan i februari-mars. Sedan kanske man har gräs då i juni, juli och in i augusti. Och ibland även gråbo i augusti.

Vanligt att drabbas i vuxen ålder

Kanske är en del pollenallergiker särskilt högljudda om sina besvär eftersom de nyligen har blivit allergiska. De flesta allergier uppstår i barndomen, men just den mot pollen kan komma senare i livet.

– Om man har anlagen och exponeras varje år så blir man inte sällan allergisk efter väldigt kraftiga björkpollensäsonger, säger Monica Arvidsson.

Dessutom drabbas allt fler. Omkring 40 procent av befolkningen har någon typ av pollenallergi eller allergisk snuva mot till exempel katt, hund eller kvalster. Och uppåt var femte person i Sverige är allergisk mot björkpollen.

– Det är ett välkänt fenomen att allergierna har ökat kraftigt sedan 50- och 60-talen. Det är vanligare i länder med hög levnadsstandard, och tros ha med vår livsstil att göra. Att vi äter mer processad mat kan spela roll.

Svårt att kurera sig utan medicin

Hur ska man då hjälpa sin vän, partner eller sig själv med besvären? Enligt Monica Arvidsson kan man komma långt med receptfri kortisonspray för näsan som en början, och tabletter och ögondroppar som tillägg.

– Det är inte så att de receptfria medicinerna är sämre än de på recept, det är i själva verket samma mediciner, säger hon.

Husmorsknep ger hon dock inte mycket för.

– Det är dumt att sova med öppet fönster eller hänga tvätt utomhus under pollensäsongen. Men om man har måttliga besvär finns det mycket hjälp att få på apoteket.

Om man inte står ut med sina besvär trots att man tar sina mediciner, vad ska man göra då? Stanna inne?

– Det är väldigt tråkigt om man måste stanna inne. Har man så svåra besvär, till exempel luftrörsbesvär, ska man absolut söka läkarvård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.