• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Tocotukanen Georgina stals från Universeum 2014. Foto: Bild: Universeum

Så ska Big George hitta kärleken

Publicerad

Kärleken kom av sig en andra gång för tocotukanparet Georgina och Big George. Först när Georgina stals och nu under ombyggnaden av Universeums regnskog. Men hoppet om kärleken och om ungar lever trots allt kvar.

Det var för snart två år sedan som den värdefulla tocotukanen Georgina stals från Universeums regnskog i Göteborg. Stölden fick stor uppmärksamhet och efter en tids utredning kom polisen tjuven på spåren och Georgina hittades efter en husrannsakan i en lägenhet i Angered. Polisen hittade henne inne på en toalett och en man i 25-årsålderns togs in till förhör.

Det sorgliga med stölden var också att Georgina precis hade börjat bli uppvaktad av tocotukanhanen Big George och kärlek hade uppstått mellan paret, vilket inte är helt enkelt att få till enligt Jan Westin som är zoolog på Universeum.

– Det här känns jättetråkigt, det är svårt att få de här fåglarna att gå ihop, men vi hade lyckats. Han hade precis börjat uppvakta henne, sa Jan Westin direkt efter stölden.

Hittades välbehållen

Men Georgina återfanns alltså både välbehållen och välmående och återförenades efter någon månad i karantän med sin Big George. Kärleken fanns kvar och på Universeum såg man med stor förhoppning fram emot att den så småningom skulle resultera i ungar.

– Vi hade förhoppning om det men i och med ombyggnaden av regnskogen avbröts deras väg mot det, säger Jan Westin.

Hoppas på nya regnskogen

Tocotukanparet bor förvisso tillsammans men enligt Westin är det inte samma sak där de bor nu och man räknar inte med att något ska ske innan de återvänder till den nya regnskogen.

– Vi hoppas mycket på att den nya regnskogen som blir klar i slutet av maj ska innebära en kick för paret och att vi kommer att vi snart kommer att få se ungar, säger Jan Westin.

Universeums nya regnskog kommer att invigas i juni 2016.

Fakta: Tukaner

  • Tukaner är en familj hackspettartade fåglar med cirka 40 arter i Syd- och Centralamerika.
  • Det finns ett 40-tal olika arter.
  • Tocotukanen är störst. Den kan bli upp till 65 centimeter lång. De minsta arterna är knappt hälften så stora.
  • Tukaner är tystlåtna. De använder sin färggranna näbb som en signal, till exempel mellan hanar och honor.
  • En tucan anses vara värd 100 000 kronor.

Källa: Universeum

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.