Magnus Lindegren, chef för polisens bedrägerisektion. Foto: TT/SVT

Så undviker du e-blåsningar i jul

Uppdaterad
Publicerad

December är julafton för bedragarna. Nu varnar polisen för oseriösa aktörer som lurar dig i e-handeln.

– Var försiktig med dina uppgifter, säger Magnus Lindegren, chef för polisens bedrägerisektion.

Tre av tio julklappar kommer i år köpas över nätet – till ett värde av 6,2 miljarder kronor – enligt en bedömning från Handelns utredningsinstitut. Men det gäller att se upp så man inte blir lurad.

– Man måste vara försiktig, säger Magnus Lindegren, chef på polisens bedrägerisektion i väst.

Bedrägeri på nätet

Över 200.000 anmälningar om bedrägeri varav 23.000 i region väst, väntas trilla in till polisen innan året är till ända. Nio av tio anmälningar är relaterade till internet på ett eller annat sätt.

– En stor mängd varor säljs över Blocket och Tradera och de allra flesta köpen går bra. Men eftersom det är så stora forum räcker det att någon procent av köpen går fel för att anmälningarna ska bli många.

Säkra betallösningar

De stora köp- och säljsajterna har säkra betallösningar som man enligt polisen bör använda sig. När dessa inte används ökar risken att bli lurad.

– Vi får in ärenden där man betalat stora summor för varor som man inte ens tittat på. Man ska inte skicka pengar i förväg, säger Magnus Lindegren.

Undersök identitet

För att undvika att bli utsatt för bedrägeri kan man tänka på en rad saker – se faktarutan för fler tips. Bland annat är det viktigt att säkra den andre partens identitet.

– Helst bör du träffa personen som du ska köpa av eller sälja till och att du bekräftar vem du har att göra med. Ta gärna legitimation.

Köp via sociala medier

Det gäller inte minst om man handlar via sociala medier i de olika mötesrum som skapas för köp- och sälj.

– På exempelvis Facebook behöver man inte identifiera sig. Då måste man själv kontrollera om personen är den som han eller hon utger sig för att vara.

”Kontrollera godset”

Man bör också förvissa sig om att personen som säljer en vara är den rätte ägaren. Om man skulle råka köpa stöldgods riskerar man att själv göra sig skyldig till brott, häleri.

– Du har enligt lag skyldighet att kontrollera godset. Man ska också skriva ett kvitto på köpet.

Läs recensioner

Om man tänker köpa något i en onlinebutik som man tidigare aldrig handlat hos, bör man först göra lite research. Det finns butiker som försöker likna storsäljare och lockar med märkesvaror till bra priser.

– När du kommer till en ny butik ska du börja med att söka på nätet. Läs recensioner och se om någon har betalat utan att ha fått någon vara.

Vad kan man mer tänka på?

– Rent generellt kan man säga att om du får en indikation på att bolaget finns i utlandet, men det finns ingen information utöver det, dra öronen åt dig. Du ska kunna nå företaget på flera sätt, inte bara mejl.

Sällan pengar tillbaka

När man blivit lurad så inser man det ofta först efter några dagar. Polisen brukar få tag i gärningsmannen, men att man får tillbaka pengarna är mindre troligt.

– Var därför försiktig med dina uppgifter, betrakta ditt kortnummer som kontanter, säger Magnus Lindegren.

Så skyddar du dig

• Innan du beställer något via internet, sök efter omdömen och eventuella varningar om den e-handlare (företag) du planerar att beställa av. Det är ett sätt att ta reda på om andra haft problem eller om handlaren verkar oseriös.

• Ser du ett grönt hänglås i adressfältet betyder det att e-handlaren har säker anslutning. Det gör ditt köp säkrare.

• Handla gärna av e-handlare med säkerhetsfunktionen 3D Secure för betalning. Då visar du handlaren med ett extra säkerhetssteg vem du är.

• Hör med din bank om vilka säkerhetslösningar de har på sina bankkort gällande köp på internet.

• Om du handlar direkt med privatperson, se då till att fastställa den personens identitet.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.