Foto: TT

Så undviker du giftsvamparna

Uppdaterad
Publicerad

Alla svampälskare kan plocka sig lyckliga efter den regniga starten på sommaren. Men det gäller att ha koll på sina grejer. – Var försiktigt med helt vita svampar, säger svampkonsulent Christina Brunsell.

Den regniga inledningen på sommaren har gjort att det ser ut att bli en bra svampsäsong i år, som vanligtvis börjar i augusti eller september.

– Allt beror på temperatur och fuktighet och vi var lite oroliga först när vi hade en lång torrperiod. Men sen kom regnet, säger svampkonsulenten Christina Brunsell som är regionombud i väst på Svampkonsulenternas riksförbund.

En tidig uppstickare är kantarellen som de senaste åren har överraskat experterna eftersom den verkar öka år för år.

– Kantarellen hittar du i blandskog med lite björkar och småstenig mark.

Få bra matsvampar

Men i ivern att plocka svamp gäller det att vara försiktigt menar Christina Brunsell som varje år har stött på ett tjugotal allvarligare fall. Av över 4 000 svamparter i Sverige är bara drygt 100 av dem bra matsvampar, och det är lätt att förväxla en del med giftiga svampar.

– Man ska alltid vara försiktig med svampar som är helt vita till hatten, foten och skivorna. Samma gäller helt bruna, säger Christina Brunsell.

– I värsta fall kan du dö. Så om man ska plocka svamp så ska man veta vad en gör. Ta med en svampbok för att upptäcka signalement.

Konsulenter en bra hjälp

Många gånger har det varit personer från andra länder som förväxlar en svamp med en sort från hemlandet, säger Christina Brunsell.

– Symtomen är svåra att veta, men om man misstänker att man fått i sig en giftig svamp ska man försöka frammana kräkning och ta kontakt med sjukhus.

– Ett tips är att ta en bild på svampen och skicka till en svampkonsulent som kan ge svar på vad det är för svamp, säger Christina Brunsell.

Dessa svampar ska du undvika:

  • Vita svampar med vita skivor – till exempel vit flugsvamp
  • Bruna svampar med bruna skivor
  • Svampar med ring och strumpa – flugsvampar har ofta det och flera av dem är giftiga.
  • Svampar med röd eller rosa undersida – gallsoppen har röda sporer. Gallsoppen är inte giftig men kan förstöra en hel svampstuvning med sin skarpa smak.
  • Små svampar som är mindre än 3 cm höga. Det kan vara svårt att se skillnad på unga svampar, till exempel vit flugsvamp och snöbollschampinjon.
  • Låt stenmurklan stå kvar i skogen. Den är giftig. Lär dig istället sandsopp som är minst lika god. Den växer på hösten och ska torkas för att bli god.

Källa: Svampkonsulenternas Riksförbund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.