Boris Jankovski gör ett nytt försök med potatis. I fjol gick det dåligt. Foto: SVT

Så undviker du potatiskräftan

Publicerad

För att få egenodlad färskpotatis lagom till midsommar är det dags att börja sätta nu. Men se till att välja potatis med omsorg. Annars riskerar du att ge nytt liv åt sjukdomar.

– Våra jordar dras med gamla synder, säger Kirsten Jensen på Länsstyrelsen.

Det är nu i april som den första potatisen brukar sättas i Sydsverige. Boris Jankovski som har en odlingslott på Hisingen i Göteborg har beslutat sig för att ge potatisen en chans även i år, trots att det brukar gå sådär.

– Den brukar bli grön, och jag fattar inte varför. Kanske är det för fuktigt, det blir värre om det regnar mycket, säger han.

Det finns onekligen en del som kan gå snett med potatisodlingen. Men bland det allvarligaste som en odlare kan drabbas av är den svampsjukdom som Länsstyrelsen nu vill uppmärksamma odlare på, och som heter potatiskräfta. Den som drabbats får potatisar som ser ut som en korsning mellan en potatis och en blomkål.

– Det är som cancer, cellerna delar sig fullständigt ohämmat och bildar stora knölar, säger Kirsten Jensen som är rådgivare på Länsstyrelsen.

Men är den farlig att äta?

– Nej, den är inte farlig, men potatisen smakar inte speciellt gott. Och så som den ser ut tror jag inte att man vill äta den. 

Kan ligga vilande i jorden

Det som gör potatiskräftan till en särskilt allvarlig sjukdom är att svampen kan finnas kvar i jorden i upp till 20 år, i form av vilosporer. Därför måste misstänkta utbrott anmälas till Länsstyrelsen eller Jordbruksverket, vilket få känner till.

– Det blir enormt mycket byråkrati under många år för den som drabbas. Och för en stor odlare innebär det förstås också ekonomiska förluster, säger Kirsten Jensen.

I Västra götaland finns idag ett 40-tal områden som tidigare drabbats av utbrott och som fortfarande kontrolleras av Länsstyrelsen. Men det kan finnas fler. Därför uppmanar Kirsten Jensen hobbyodlare att välja sättpotatis med omsorg. För det finns resistena sorter. Kirsten nämner till exempel den röda och tämligen vanliga potatisen Asterix. 

Köp potatis från trädgårdshandel

– Men man ska inte köpa potatisen i matbutiken, för även om de ser fina ut kan de ha odlats i smittad jord. Det är bättre att köpa i en trädgårdshandel.

Läs också: Här är Länsstyrelsens lista över resistenta sorter

Ett annat sätt att undvika smitta är att inte använda verktyg som använts på någon annan jord, eller att plantera sticklingar som tagits från okända jordar.

Boris Jankovski och hans odlingskompisar i Lexby odlarförening har aldrig hört talas om potatiskräftan, visar det sig. Likväl har de lyckats göra ett bra potatisval. Det blev den resistenta sorten Maria, köpt i en trädgårdshandel.

Nu återstår att se vad det blir för skörd.

– Jag hoppas på potatis till midsommar, så att man kan äta den till sillen, säger Boris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.