Säldöden – ny typ av fågelinfluensa? Foto: SVT

Säldöden – ny typ av fågelinfluensa?

Uppdaterad
Publicerad

Det är Statens Veterinärtekniska anstalt som tagit prover på en död knubbsäl som visade sig bära på en ny typ av fågelinfluensa.

Om det är detta virus som orsakat den stora säldöden på Västkusten den senaste tiden, är ännu oklart.

– Den knubbsäl från Västkusten som SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt)analyserade prover från nyligen bar på ett fågelinfluensavirus, en influensa typ A av subtypen H10N7. Virus av typen H10 har aldrig tidigare rapporterats hos säl någonstans i världen, säger Siamak Zohari, forskare vid SVA.

– Det går i dagsläget inte att säga något om detta influensavirus roll i den säldöd vi nu ser längs Västkusten. Men sälar anses vara mottagliga för influensa A och smittas troligen av sjöfåglar, säger Aleksija Neimane, bitr. statsveterinär vid SVA.

250 döda knubbsälar

Göteborgs och Bohusläns skärgårdar har drabbats av en massiv säldöd. Sedan april har över 250 döda knubbsälar hittats längs kusten.

– Hela västkusten är drabbad men det är värst från Göteborgs södra skärgård och upp till Orust. Bara i förra veckan påträffades ett tjugotal döda sälar, säger Tero Härkönen, sälforskare på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Även hallandskusten har drabbats hårt under sommaren av döda sälar, men nu verkar smittan ha dragit sig tillbaka där. Antalet döda sälar han minskat under de senaste två veckorna.

På måndag ska flera forskare fånga ett antal levande sälar för att kunna ta prover.

– Vi hoppas veta mer inom några veckor, säger Tero Härkönen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.