SD-politiker hotas av uteslutning

Uppdaterad
Publicerad

SD-politikern föreslog på Facebook att man skulle sprida grisblod och slaktavfall där muslimer samlas. Nu kan han uteslutas ur partiet.

– Detta är inte okej. Vi är överens i styrelsen om att vi ska lämna in det här som ett personärende till medlemsutskottet, säger Matheus Enholm, distriktsordförande för Sverigedemokraterna Västra Götaland Norra.

Det var i samband med terrorattacken mot en julmarknad i Berlin förra året som politikern delade ett inlägg av Jimmie Åkesson på sin egen Facebooksida. Under den skrev han i en kommentar att han föreslår:

Att vi ska börja med grisblod och slaktavfall från grisar och sprida det överallt där muslimer samlas, sen tar vi nästa steg när dom blir förbannade och attackerar oss, för då blir det självförsvar och det tillåter lagen”.

Något som Sveriges Radio P4 Väst var först att rapportera om.

Avgörs nationellt

Bara timmar efter att politikerns kommentarer lyfts upp i lokala medier enades partidistriktet om att öppna ett uteslutningsärende, något som kommer att avgöras på riksnivå.

– Det är är såpass allvarligt att vi inte tar beslut om det lokalt, säger Matheus Enholm.

Det är inte första gången liknande historier dyker upp kring ert parti, vad tror du det beror på att det här fortfarande sker?

– Vi ökar med ett antal tusen medlemmar varje år. Det är inte märkligt att alla inte är hundra lämpliga. Men vi hanterar det alltid snabbt när det är något som inte känns bra.

Svårt att fylla stolarna

I den kommun i Dalsland där politikern varit förtroendevald har Sverigedemokraterna fler mandat i fullmäktige än de lyckats representera genom att fylla stolar. Om nu ytterligare en uteslutas innebär det att SD förlorar ytterligare en röst i fullmäktige. Det är dock oklart om politikern som nu hotas av uteslutning skulle sitta kvar som vilde eller ej.

– I dagsläget är det såklart tråkigt att förlora en stol. Vi har en kraftig ökning av både medlemmar och aktiva människor i kommunen, så jag ser ändå positivt på valet 2018, säger Matheus Enholm.

SVT Nyheter Väst har sökt SD-politikern, utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.