Foto: TT

Se upp i jul – här är farorna för ditt husdjur

Uppdaterad
Publicerad

Chokladasken på bordet, den jäsande degen och presentsnören på golvet. Fällorna för husdjur är många under julen – här är hela listan.

Riskerna är många för våra husdjur under julen, och finns inte bara på matbordet. Och det är när vi tappar kollen på hundarna och katterna som julfirandet kan övergå i veterinärbesök.

– Det är absolut ett stort problem. Det är på julen som farorna är tillgängliga, och ofta är det långt till en veterinär, säger Emma Brunberg, sakkunnig på intresseorganisationen Djurskyddet.

Choklad, fett, deg och russin

Gustaf Svensson är chefveterinär vid Blå Stjärnan i Göteborg, som får ta emot många djur från hela Västra Götaland under julhelgen, då många andra kliniker är stängda. Han möter många återkommande problem med katter och hundar, till exempel klassikern choklad.

– Jag såg det ännu mer för 15-20 år sedan. Men det är mycket som står framme under jul, och har man en glupsk hund och det är gott för dem är det oftast så de kommer åt det, säger Gustaf Svensson.

Även russin, vindruvor och bulldegar gör ofta hundar sjuka. Och för mycket fett, som kanterna på julskinkan, är svårsmält för dem och kan leda till bukspottkörtelinflammation.

– Har man en hund som man vet tjuvar mat så behöver man hålla koll, och om man har gäster – upplysa dem om vad djuren tål, säger Gustaf Svensson.

Katter blir sjuka av stress

Den som har katt hemma och planerar att bjuda hem mycket folk i jul kan också behöva tänka en extra gång.

– Många katter är ganska lättstressade. De kan få inflammation i urinvägarna som kommer utav stress faktiskt, och det ser vi mer under julen, säger Gustaf Svensson.

Han varnar också för presentsnören och julgransglitter som katter gillar att leka med, och julblommor som de gärna smakar på.

– Det är inte någon livsfara, men de blir irriterade i munslemhinnorna och mår illa av julstjärnor och hyacinter.

Men det går ändå att bjuda sitt husdjur på något juligt – så länge det inte blir för mycket av det goda.

– Många hundar hanterar allt som inte är giftigt i måttliga mängder, som julskinka och köttbullar. Så en liten jultallrik är helt okej för de flesta.

Det här ska djuren undvika

Choklad. Kanske det som oftast förgiftar hundar. Ju högre kakaohalt, desto skadligare.

Russin och vindruvor. Gör hundar sjuka.

Jäsande deg. Den ojästa pepparkaks- eller bulldegen som står framme gör inte gott i djurmagar.

Fet mat. Svårsmält för hundar, som kan få bukspottkörtelinflammation.

Nötter. Också de feta, kan dessutom göra skada om de äts med skal.

Julblommor. Julstjärnor och hyacinter gör katter illamående och irriterar munslemhinnorna.

Stress. För mycket människor kan göra en ovan katt fysiskt sjuk.

Presentsnören och pynt. Vanligt att katter får i sig. Var försiktig med glittret på de lägsta grenarna på granen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.