Den sexbrottsmisstänkte mannen släpptes från häktet – nu har han tagit kontakt med elever på skolor i Västsverige, enligt P4 Väst. Foto: TT & SVT.

Sexbrottsmisstänkt släpptes ur häktet – tog ny kontakt med flickor

Uppdaterad
Publicerad

En man som i april satt häktad misstänkt för att ha köpt sex av en tonåring ska på nytt ha tagit kontakt med elever på flera skolor i Västsverige, där han lockat flickor med pengar för att åka med i hans bil, uppger personer med insyn i utredning för Sveriges Radios P4 Väst.

I april i år häktades en man vid Vänerborgs tingsrätt, misstänkt för att ha köpt sex av en flicka i tonårsåldern.

Mannen är dömd för flera sexbrott sedan tidigare och har sökt sig till arbetsplatser där han kommer i kontakt med sårbara flickor, han har bland annat arbetat inom barn- och ungdomspsykiatrin, rapporterar Sveriges Radios P4 Väst.

Släpptes under utredningen

Tingsrätten i Vänersborg valde sedan att inte omhäkta mannen då utredningen gick för långsamt. Mannen är för närvarande på fri fot sedan han släpptes ur häktet i april, medan utredningen pågår.

Han har sedan dess att han släpptes på nytt tagit kontakt med flera unga flickor vid skolor i Västsverige, uppger personer med insyn i utredning för P4 Väst. Han uppges erbjuda flickorna stora summor pengar.

Psykolog: Han är farlig

Beslut att inte omhökta mannen får kritik av psykogen Elisabeth Kwarnmark, som arbetat 40 år inom Kriminalvården.

– Det verkar som att han istället för att ligga lågt efter att han kommit ut ur häktet, eskalerar eller ökar sin aktivitet på det här området. Det tyder på en tvångsmässighet som gör att jag skulle vilja säga att han är farlig, säger hon till P4 Väst.

Även åklagaren i ärendet, Patrik Stintzig, orar sig, men står maktlös inför tingsrättens beslut.

– Det är klart att jag är orolig. Men om vi inte har några bevis (...) så har vi inget brott. Att ta kontakt med någon är inte brottsligt, säger han till P4 Väst.

”Sjukt att polisen inte tar in honom”

En flicka som bodde på ett behandlingshem där den misstänkte mannen sökte jobb hävdar att mannen våldtog henne i sin bil. Flickan var då 14 år gammal.

Mannen hade träffat och byggt upp en förtrolig relation med flera av flickorna på ett kafé nära behandlingshemmet.

Anklagelserna om den våldtäkten utreddes aldrig. Till P4 Väst säger nu flickan att hon är mycket förvånad över att mannen tillåts vara på fri fot.

– Det är sjukt att polisen inte tar in honom nu när han misstänks för brott igen. Det här ska inte hända, jag förstår inte att han är ute.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.