Kan tvingas stänga avdelning på barnsjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

Den akuta underbemanningen på Drottning Silvias Barnsjukhus har lett till att man bara kan ha ett fåtal vårdplatser öppna för de svårast sjuka barnen. Nu larmar chefer om att man inte längre kan erbjuda en värdig och säker vård, och att det kan bli aktuellt att stänga ner hela avdelningen om inte mer görs.

– Vi har en verksamhet som är helt nödvändig. En verksamhet som Drottning Silvias Barn- och ungdomssjukhus måste finnas i den här regionen. Jag har varit orolig att vi kommer till ett så lågt bemanningstal att vi har svårt att hålla öppet, säger Lars Gelander, verksamhetschef för Barnmedicin på Sahlgrenska sjukhuset.

– Hade vi varit en fabrik så hade vi lagt ner. Men barnen är ju på akuten, så vi kan ju inte det, säger Ann-Charlotte Andréasson, vårdenhetschef på avdelning 324/325, som är den mottagning som tillsammans med barncancervården tar hand om de svårast sjuka barnen i Göteborgsområdet.

Anställda och chefer larmar

Barn med hjärnhinneinflammation som får vänta på akuten, multihandikappade barn som skickas runt mellan avdelningar eller barn med akut diabetes som skickas hem från sjukhuset för tidigt. Det är några av de rapporter som anställda och chefer på Drottning Silvias Barnsjukhus larmar om bland annat i en anmälan till Arbetsmiljöverket, vilket SVT Nyheter Väst rapporterat om.

– Vi har så fruktansvärt mycket att göra, och det är så stort tryck på vårdplatserna. Och även om vården gått felfritt så känner man när man går hem att man inte gjort ett bra arbete. Och det är tungt, säger Therese Winell, sjuksköterska och skyddsombud på Vårdförbundet.

Tuff vinter väntar

I dagsläget kan man på grund av underbemanningen bara ha öppet 12 av 26 vårdplatser, och det på den avdelningen som ska ta emot de svårast sjuka barnen i Göteborgsområdet. Inga fler vårdplatser är planerade inför vintern, då influensa och RS-virus gör att trycket på vårdplatser blir ännu större. Jonas Andersson från Liberalerna är ordförande för Hälso- och Sjukvårdsstyrelsen som har det övergripande ansvaret för sjukvården i Västra Götaland.

– Är det så att chefer i vår organisation meddelar att man inte kan upprätthålla patientsäkerheten, då träder en extraordinär situation in då hela sjukhusets resurser och hela regionens resurser måste ställas till förfogande för att försöka lösa de problemen.

Nu säger chefer att det kan gå så långt att man måste stänga avdelningen. Hur tänker du när du hör det?

– Det vi har sett är en flykt av sjuksköterskor från barnsjukvården de senaste åren. Det är klart att det kan hamna i ett sådant läge. Nu tror jag vi borde kunna vidta åtgärder för att förhindra en sådan sak. För barnsjukvården är ett av flaggskeppen på Sahlgrenska sjukhuset och i Västra Götalandsregionen, säger Jonas Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.