Sjömärket som försvann är tillbaka igen

Uppdaterad
Publicerad

Nu är ett av de borttagna sjömärkena i Kullavik tillbaka. Det är hamnföreningen som själva ordnat det, och denna gången är det ett korrekt märke.

Under tio år fanns det åtta sjömärken utanför Göteborg som satts upp och sköttes av ett försäkringsbolag. Men efter att en utländsk seglare klagade på ett märke förra året, som inte höll Transportstyrelsens standard, tog bolaget bort alla märken. Bland annat i Askimsviken och Långedrag. Nu har ideella krafter sett till att ett av grunden har märkts ut på nytt.

Sjömärket varnar för grundet Trefotarn som ligger strax utanför Kullaviks hamn, söder om Göteborg. Märket sticker upp ett par meter, har två stora bolliknande cirklar med hål i toppen, själva stommen är märkt med rött, grönt och blått. Det gungar av vågorna och ser nytt ut. Sjömärket är ett av cirka 14.000 som finns i Sverige och som hanteras av Sjöfartsverket, hamnföreningar, båtklubbar, kommuner och privatpersoner. Och det är Transportstyrelsen som delar ut tillstånd för sjömärken. Verket fick en del kritik när felaktiga märken togs bort. Hellre ett dåligt sjömärke än inget märke alls, tyckte en del. Vi vänder oss till Transportstyrelsen för att fråga hur de resonerade.

Även om en del märken inte uppfyllde internationella normer, skulle det inte varit bättre om de funnits kvar ändå?

– Det skulle man kunna tycka, men vi är alltid angelägna om att utmärkningen uppfyller internationella normer, säger Mats Hörström, nautisk handläggare Transportstyrelsen i Norrköping som sköter den här typen av frågor.

Varför är det så viktigt?

– Jo, så förebygger vi att utmärkningen blir vilseledande för utomstående som inte har lokalkännedom, säger Mats Hörström.

Nöjda medlemmar i hamnföreningen

När Transportstyrelsen plockade bort de felaktiga märkena så valde Kullaviks hamnförening att ersätta det med ett nytt. Och denna gång så utformades det efter konstens alla regler.

Så det är viktigt att det blir rätt med sjömärken?

– Det är viktigt ja, därför att då vet alla att det här är kontrollerat och att det står det på grundet när det ser ut så där, säger Claes Berg, styrelseledamot Kullaviks hamnförening

Nu gick det ju bra i ert fall, men de övriga grunden som tidigare hade märkning är omarkerade, är det bra eller dåligt?

– Det är naturligtvis dåligt, för har folk vant sig vid att det står ett märke, då när märket försvinner så kanske inte alla tittar i sjökortet på det sättet som man ska göra. För egentligen så finns ju Trefotarn på sjökortet och om alla bara håller koll på kortet så kan man se det där, men det är klart enklare när det finns prick på det, säger Claes Berg, styrelseledamot Kullaviks hamnförening.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.