Anna-Carin placerades på lagret – trots ond rygg. Foto: TT/Privat

Sjukskriven för ond rygg – placerades på lagret

Uppdaterad
Publicerad

Anna-Carin Lilja från Kungälv har sned rygg, kronisk värk och får inte lyfta tungt. Trots det placerade Samhall henne på ett lager – och ryggen blev sämre än någonsin.

– Jag fick nästan krypa hem och jag har sedan dess haft fruktansvärda smärtor, säger hon.

Ett skyddsombud har, som SVT rapporterat om, slagit larm om brister på flera av Samhalls arbetsplatser i Göteborg. I en skrivelse till Arbetsmiljöverket står det att ”Samhall bryr sig inte om de diagnoser de anställda har utan ger ofta arbetsuppgifter som liknar, eller ibland är samma som de anställda fick sina arbetsskador ifrån. Detta medför stor psykisk stress”.

– Det är precis det jag var med om, säger Anna-Carin Lilja.

Misslyckad operation

Hon är född med sned rygg, har haft mycket besvär sedan ungdomsåren och efter en misslyckad operation drabbades hon av kronisk värk – något som inte går att göra mycket åt. När sedan den tidsbegränsade sjukersättningen försvann för några år sedan, började Försäkringskassan utreda hennes fall och i våras var det så dags att arbetsträna.

Anna-Carin satt hos arbetsförmedlingen som lät meddela att hon skulle börja på Samhall som hade en placering på Göteborgs Kex i Kungälv. Hon fick reda på att det var lagerjobb som gällde, med tunga lyft och vridningsmoment. Anna-Carin sa att det gick inte för henne att jobba med sådana uppgifter, men det var det ingen som hörsammade.

Haft fruktansvärda smärtor

– Andra dagen på jobbet var jag helt förstörd. Efter tredje dagen fick jag nästan krypa hem och jag har sedan dess varit sjukskriven och haft fruktansvärda smärtor.

Vad tänker du om hela situationen?

– Jag är ledsen och har mått väldigt dåligt över det här och jag känner mig dåligt bemött av Samhall och även av Arbetsförmedlingen som kunde ha lyssnat när jag sa att jag inte kan lyfta tungt.

Kan inte kommentera

Henrik Lundberg, Samhalls distriktschef i Göteborg, menar att företaget generellt försöker anpassa arbetsuppgifter till sina anställda och hitta sådant som passar. Varför det inte skett i Anna-Carins fall, kan han inte kommentera.

– Det är jättesvårt för mig att uttala mig i ett enskilt fall. Jag får titta närmare på det i så fall.

Vad tänker du om den kritik som facket nu för fram?

– Arbetsmiljön är jätteviktig för oss och jag tycker att vi har ett bra systematiskt arbetsmiljöarbete. Det är bra att vi har ett fack som är engagerade i detta och vill förbättra situationen. Senast i dag har vi satt oss ner för att gå igenom detaljerna i de här frågorna som tagits upp, säger Henrik Lundberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.