Kräftorna blir extra dyra när det blåser hårt. Foto: Benny Lindberg/SVT

Skaldjurspriserna skjuter i höjden

Uppdaterad
Publicerad

Det blåsiga vädret gör att priserna på kräftor och räkor spås skjuta i höjden. Extra väder- och priskänslig är kräftan. – Kräftskivan är definitivt hotad, säger Mats Henriksson, vid Smögens fiskeauktion.

Enligt Mats Henriksson är priserna redan höga. Smögens fiskeauktion, som landar skaldjur, som de sedan auktionerar ut till grossister runt om i landet, fick vare sig in räkor eller kräftor under onsdagen.

– I normala fall tar vi emot skaldjur alla dagar. Men det har varit för blåsigt så de mindre båtarna har inte åkt ut alls, säger Mats Henriksson.

Han kan bara spekulera i dagsläget men tror att räkorna som kommer in i morgon kommer att säljas för mellan 200-300 kronor per kilo. Priset i dagligvaruhandeln skulle därmed kunna hamna på upp emot 380 kronor, uppskattar Mats Henriksson.

Havskräftan ännu dyrare

Men för havskräftan, som redan kostar mer per kilo, är det än värre.

– Inte bara det att färre båtar är ute. När det blåser så gömmer sig kräftorna i sina gångar och blir svårare att fånga, säger Mats Henriksson.

Han spår att priserna kommer att bli skyhöga. Redan har kräftor på auktionen sålts för mellan 400 och 500 kronor per kilo. 

– Allt är spekulationer från min sida men kräftorna har varit dyra de senaste dagarna och kommer med största sannolikhet att bli ännu dyrare. I synnerhet om det inte blir bättre väder. Kräftskivan är definitivt hotad, säger Mats Henriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.