Så här såg det ut när tävlingen var i Stockholm Foto: TT

Göteborg betalar skattemiljoner till seglingstävling

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs stad betalar över 25 miljoner kronor när Volvo ocean race kommer till stan.

SVT Nyheter Väst kan i dag berätta att staden lagt miljontals skattekronor för att få arrangera målgången i Volvos prestigefyllda tävling.

Arrangörerna kallar det världens främsta havskappseglingstävling. Volvo ocean race. Ett lopp med flera etapper som innebär segling jorden runt. Tävlingen startade i höstas i Alicante i Spanien och målgången sker om några veckor – i Göteborg.

Puttar in mångmiljonbelopp

Men att vara en del av Volvo ocean race kostar.

De kommunala bolagen Göteborg & Co, Göteborgs hamn och Älvstranden utveckling betalar tillsammans 25 miljoner kronor för att arrangera eventet.

Utöver det går flera kommunala verksamheter in och agerar sponsorer, eller så kallade port partners:

• Göteborg energi bidrar med energi till ett värde av 1,5 miljoner kronor. Utöver det lägger man en halv miljon kronor på en informationsutställning om arbetet man bedriver i staden.

• Framtidskoncernen, som äger samtliga kommunala bostadsbolag, sponsrar eventet med 800.000 kronor.

• Och Västra Götalandsregionen lägger en miljon kronor på att den tidigare chefdirigenten Gustavo Dudamel tillsammans med Göteborgs symfoniker ska välkomna seglarna med musik.

”Det är värt det”

Camilla Nyman är vd för Göteborg & Co och enligt henne måste kommunen investera något för att kunna tjäna något.

– Det är klart att det är värt det. När vi har räknat på det så ser vi att det bara turismekonomiskt har en effekt på 150 miljoner kronor och positivt för sysselsättningen. Vi vet att Gothia towers och Svenska mässan har anlitat 250 personer bara för den här händelsen. Sedan händer detta under en lågsäsongsvecka, men nu är det istället fulltecknat i Göteborg.

Beslutet att Göteborgs stad skulle vara en del av Volvo ocean race har godkänts av kommunpolitikerna.

– För att tjäna något måste man investera något, säger Camilla Nyman.

Melodifestivalen billigare

Ett annat stort evenemang där kommunen gått in och sponsrat är Melodifestivalen. När det var en deltävling i Göteborg betalade staden 200.000 kronor. Men att jämföra det med Volvo ocean race tycker Camilla Nyman är helt fel.

– Det är som att jämföra äpplen och päron. Melodifestavel är en stor lokal händelse. Volvo ocean race drar internationellt intresse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.