Foto: SVT

Taxibranschen redovisar fel i deklarationen

Uppdaterad
Publicerad

Sju av tio redovisningar i taxibranschen är felaktiga. Det visar granskningar från Skatteverket.

Det är i storstäderna som Skatteverket har börjat sin granskning och i västområdet handlar det främst om Göteborg och Halmstad. Där har myndigheten under 2012 gjort 200 utredningar och i 70 % av fallen hittat fel. Skatteverket tror dock inte att det i första hand skulle handla om fusk.

– Jag tror att felen beror på okunskap, långa arbetspass och möjligen lönsamheten i branschen, säger Agneta Bergfelt som är regionsamordnare för Skatteverkets utredning av taxibranschen.

Långa arbetspass gör att åkare får mindre tid till redovisningen och bristande kunskaper om hur den skall utföras, leder till att flera personer har tvingats betala höga belopp i ytterligare skatt. Från Skatteverkets sida vill man nu hjälpa branschen att hitta lösningar på redovisningsfelen, säger Agneta Bergfelt.

– De flesta vill göra rätt för sig och vi samarbetar med Taxiförbundet, de stora beställningscentralerna och färdtjänsten i Göteborg bland annat, för att öka förståelsen och kunskapen om hur man redovisar rätt.

Vetskapen om Skattverkets granskning i samband med information kan också ha fått effekt. Hittills i år har Skatteverket gjort 80 utredningar och bara behövt göra förändringar i 57 % av fallen. 

– Vi ser att de blir mer medvetna om skattefelen och hur man ska göra och vi får väldigt många åkare som frågar oss hur man ska redovisa, så vi ser en ljusning, säger Agneta Bergfelt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.