Foto: TT/SVT

Skola låste in elever inför SD-möte

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagskvällen ska Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson hålla tal på Bollebygdskolan.

Bara timmar innan mötet fick föräldrarna uppmaningen att inte låta barnen gå ensamma utanför byggnaden. Sedan låstes fritidseleverna in av säkerhetsskäl – utan föräldrarnas vetskap.

En föräldraträff, ett SD-möte, en partiledare på besök och en ljusmanifestation. Mycket ska ske på samma gång i centrala Bollebygd under tisdagskvällen.

Jimmie Åkesson har under dagen gjort ett verksamhetsbesök i kommunen och kommer att avsluta tisdagens program med ett tal för SD Sjuhärad i Bollebygdskolans matsal. Klockan 17, då skolverksamheten fortfarande pågår, är det insläpp för mötesdeltagarna. Dessutom ska ett föräldramöte äga rum i samma lokaler bara en timme senare.

En mamma som har elever på skolan och som är inbjuden till kvällens föräldramöte berättar för SVT Nyheter Väst att man inte fått informationen om partiledarens besök förrän idag – på skolans intranät.

Där uppmanas bland annat föräldrarna att inte låta sina barn gå ensamma utanför skolan.

Känns olustigt

– Vi fick veta att parkeringen utanför byggnaden förmodligen kommer att vara upptagen av mötesmedlemmarnas bilar och att det kan bli mycket folk i rörelse. Men vi föräldrar varnas också att inte låta våra barn gå ensamma till en parkering längre bort, där vi är ombedda att parkera, säger mamman.

Hon berättar vidare att rektorns meddelande på intranätet gjorde henne orolig och att hon därför kontaktade skolan för att få mer information.

När inte rektorn var anträffbar ringde hon i stället till den fritidsavdelning där hennes barn går, och fick beskedet att barnen skulle låsas in.

– Rektorn hade stängt av sin telefon så jag ringde en av fröknarna. Hon sa att det här är förskräckligt och inget de beslutat om såklart. De hade bara fått besked om att de ska stänga dörrarna från klockan 16. Vi ska hämta våra barn tidigare men de flesta föräldrar vet ju inte ens om det här.

– De har inte gått ut med att de låser dörrarna. Det här sker i skolans lokaler, på skoltid. Det är helt sinnesjukt, säger hon.

SVT Väst har sökt skolans rektorer, men utan resultat. En fritidsledare uppger för SVT Nyheter Väst att beslutet kom från säkerhetsansvarig på kommunen och att skälet till att låsa dörrarna var kvällens SD-möte.

Vill visa goda krafter

På torget, en knapp kilometer från skolan, äger en ljusdemonstration rum med start klockan 17. Det är nätverket ”Tillsammansskapet mot rasism och främlingsfientlighet” som står som arrangörer.

– Vi ska inte demonstrera mot SD och Jimmie Åkesson. Men vi vill visa att det finns goda krafter i den här kommunen. Att det finns kärlek, gemenskap och ett välkomnande. Inte bara rädsla för folk som vill komma hit, säger Lisa Tuddén, en av nätverkets initiativtagare.

– Under kvällen kommer vi att ha en tyst minut för de flyktingbarn som skrivits upp i åldrar av Migrationsverket och som tagit sina liv, fortsätter hon.

I samband med ett SD-möte i Umeå förra veckan blev stämningen aggressiv när demonstranter tog sig in i den byggnad där mötet hölls. Inför kvällens två separata arrangemang i Bollebygd kommer polisen att ha en ökad närvaro i samhället.

– Det finns inget som indikerar på en sammandrabbning. Men vi kommer att vara på plats i området, säger Magnus Söderqvist, inre befäl på polisen i Borås.

Enligt Lisa Tuddén har man inom ”Tillsammansskapet mot rasism och främlingsfientlighet” tagit ett aktivt beslut om att inte störa kvällens SD-möte.

Daniel Persson som är gruppledare för Sverigedemokraterna i Bollebygd, menar att det känns tråkigt att nätverket valt att ha en manifestation samma kväll.

– Det händer inte så mycket i en liten kommun. Vi har säkert en del medlemmar och sympatisörer som vill vara med på båda evenemangen.

Tror du att det finns risk för sammandrabbningar ikväll?

– Ja, en liten risk finns det väl alltid. Vi har ju sett det hända i andra kommuner. Men lokalt ser vi inga sådana problem här. Det är möjligt att det kan komma personer utifrån, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.