Dennis Reinhold, chef för barn- och ungdomsförvaltningen i Marks kommun. Foto: SVT

Skolan öppnar för fortsatt sorgearbete

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer omkom och flera vårdas fortfarande på sjukhus för svåra skador efter bussolyckan i Härjedalen.

På måndagsmorgonen fortsätter sorgearbetet på Ängsskolan i Skene. Skolan håller öppet för att möta eleverna

– Vi börjar väldigt tidigt och kommer ta emot eleverna på vanlig tid, säger Dennis Reinhold, chef för barn- och ungdomsförvaltningen i Marks kommun.

Det kommer att bli en annorlunda dag på Ängskolan i Skene. På den buss som hamnade i diket på söndagsmorgonen på E45 mellan Sveg och Fågelsjö i Härjedalen, satt 52 elever och 7 vuxna. De var alla på väg till fjällen för att åka skidor. Tre av dem dog i olyckan och för två är tillståndet kritiskt.

LÄS MER: Detta vet vi om bussolyckan

Bussolyckan i Härjedalen

På högstadieskolan förbereds för att ta emot alla andra elever på skolan som berörs av olyckan.

– I den akuta fasen är det mindre fokus på undervisning och mer fokus på medmänsklighet, empati och att ta hand om varandra, säger Dennis Reinhold.

Skolan har därför stärkt upp med extra elevhälsopersonal.

LÄS MER: Busschaufförens förklaring: ”Tjälskott i vägbanan”

Idrottsresa arrangerade resa

Skidresan var inte i skolans regi, utan var arrangerad av idrottsklubben Sparta IF,  en ombildad skolidrottsförening från Ängskolan.

Föreningen arrangerar en skidresa för elever från årskurs 8 varje år.

– På årets resa fanns elever från samtliga sex parallellklasser, säger Dennis Reinhold.

LÄS MER: Här sörjer eleverna sina skolkamrater

Det kan också vara enstaka elever från årskurs 9.

– För de närmast berörda kommer vi ha en separat byggnad bredvid skolan. Deras mentorer kommer att vara där och elevhälsans personal, säger Dennis Reinhold.

LÄS MER: Räddningspersonalen möttes av en ”krigszon”

En förundersökning har inletts för att utreda olycksorsaken. Vägen har stängts av och öppnas först nu på måndagsmorgonen, då representanter för Statens haverikommission och polisen kommer att finnas på plats.

På Östersunds sjukhus vårdas elva personer som skadats i olyckan, varav två på intensiven. Föräldrar till de skadade eleverna har också kommit till Östersund, medan de lindrigt skadade elever som samlats i Sveg nu har åkt hem.

Totalt vårdas 20 personer på olika sjukhus efter bussolyckan. Utöver Östersund vårdas skadade i Mora, Uppsala, Falun och Hudiksvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bussolyckan i Härjedalen

Mer i ämnet