Skolor köper hela kor till skolmaten

Uppdaterad
Publicerad

Vad är det egentligen vi äter. Hästköttskandalen väckte liv i frågan. För att få full kontroll över vad som serveras eleverna så har två skolor i Västsverige nu börjat köpa in hela kor från bönder i närområdet.

Fridaskolan i Mölnlycke har de senaste åren börjat köpa in allt fler produkter som är ekologiska. Men nu har de tagit det ett steg längre och kan ge eleverna ett tydligt och detaljerat svar på var köttfärsen i köttbullen kommer ifrån.

– Den här kossan har gått och betat på norra Orust och under vintern varit i ett utestall i Bokenäs. Hon Hon har gett liv till sju stycken kalvar och har under hela sitt liv bara ätit gräs, berättar leverantören Märta Jansdotter, vd på Gröna gårdar.

SVT granskar ekomaten

Billigare än enskilda delar

Genom att köpa in en hel ko istället för nötkött i delar så får skolan ner kilopriset med 3 procent. Men att servera närproducerat kravkött med stamtavla på meny kostar såklart mer än konventionellt kött.

– Det gäller att tänka om för att få det att fungera. När vi gör köttfärs här så blandar vi ner selleri, bönor och lök för att dryga ut färsen. På det sättet kan jag nästan halvera köttmängden och har råd att köpa ett finare och bättre kött, förklarar skolmatskocken Mats Andersson på Fridaskolan.

Fridaskolan är en friskola som lägger 12 kronor per lunchportion. Det är betydligt mer än de flesta kommunala skolor. Men på Orust köper sen en tid tillbaka även den kommunala Ängåsskolan in hela djur som betat i västsvenska hagar. Allt inom budget på 7 kronor per portion.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar ekomaten

Mer i ämnet