Foto: SVT

Skolpersonal ledsna efter rekryteringsfilm

Uppdaterad
Publicerad

När Rydskolan i Skövde skulle rekrytera ny rektor gjordes en film där föreläsaren Navid Modiri guidar runt på skolan. Men budskapet i filmen upprör skolans personal.

– Den är en skymf mot tidigare skolledare och personal och mot den personal som finns här idag, säger läraren Lena Tunhede till SLA som var först med att rapportera om de anställdas protester.

SVT Nyheter Väst har tidigare berättat hur Skövde kommun valde att ta till nya medel för att locka en högstadierektor till skolan, och politiker i kommunen sa att de ville vara kreativa och nyskapande.

Se filmen här: ”Skövde söker rektor”

Nu ligger den fem minuter långa filmen på kommunens hemsida, och det är artisten och föreläsaren Navid Modiris röst som hörs i reklamen.

”En skola där ingen ville gå”

– Det här är en berättelse om en skola i Skövde där ingen egentligen ville gå, säger han i filmens inledningsminut.

– Det är en berättelse om dåliga skolresultat och sämre möjligheter, en berättelse om isolering.

Han säger att det är tyst och tomt på högstadieskolan, att den stängdes ner och att det varken finns lärare eller elever där. Att skåpen, klassrummen och korridorerna är tomma.

– Inga drömmar föds eller dör här, säger han.

2011 tog kommunen beslutet att skolans högstadium skulle läggas ner och de kommande två åren fasades de eleverna ut, enligt SLA. Men låg- och mellanstadiet fanns fortfarande kvar och eftersom antalet elever har ökat i kommunen beslutades det i maj i år att högstadiet återigen ska öppnas hösten 2017. Det är därför en ny rektor behövs.

– Jag har inget emot att man tar ett nytt grepp för att rekrytera en ny rektor, men här svartmålar man Rydskolan och hela stadsdelen, säger Anna Ljungmark Wilsson till tidningen.

Körde ut barnen för att lyfta fram tomheten

Personalen menar att en låg- och mellanstadieskola som är full av liv i filmen målas ut som tom och öde, och de berättar att filmteamet körde ut alla barn när reklamen spelades in.

Men den film som börjar dystert fortsätter med en blick mot framtiden där den blivande rektorn tilltalas direkt.

– Du skriver fortsättningen på den här berättelsen, du stavar orden som kommer ut och de orden ligger till grund för den nya berättelse som människorna i den här staden kommer att berätta för varandra, för journalister, för elever, för föräldrar, för poliser…

Trots det tycker skolans personal att filmen borde gjorts på ett annat sätt, de befarar att skolans elever också ska ta illa upp och de kräver att filmen görs om.

– Jag har aldrig blivit så kränkt i hela mitt liv, säger Anna Ljungmark Wilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.