Skolkommunalrådet Karin Pleijel (MP) kan tänka sig rätta till orättvisa löner. Foto: SVT

Skolpolitikerns löfte: Kan rätta till de värsta orättvisorna

Uppdaterad
Publicerad

Lärarlönelyftet var tänkt att ge skolan arbetsro. Effekten i Göteborg verkar blivit den motsatta och det upplevs som orättvisa när några lärare i ett kollegie få 2.000-3.000 i löneökning, och andra ingenting.

Oftast har det varit rektorerna som på egen hand valt ut de lärare som ska få ta del av lärarlönelyftet. Med en snitthöjning på 2.500 kronor blir antalet begränsat.

Regeringens tanke ha varit att ge skjuts åt löneutvecklingen, men på många håll upplevs urvalet som godtyckligt, vilket genererat osämja i kollegiet.

”Måste lyssna på dem där det inte fungerat”

Karin Pleijel (MP), ordförande i Utbildningsnämnden i Göteborgs kommun, öppnar för att kommunen kan gå in och rätta till de värsta orättvisorna.

– Vi måste ju ha en väl fungerande skola i Göteborg, säger hon.

Och så är det inte nu?

– Vi måste ju lyssna på de ställen där det inte fungerar och se vad kan vi göra där.

– Jag hade kanske önskat att det var en lönesumma som vi i kommunerna fick bestämma över, man skulle kunnat gå på det som förhandlats fram lokalt så att man får en legitimitet, det tror jag är viktigt.

Den finns inte nu?

– I vissa fall har man lyckats få den, men där man inte lyckats få den är är det olyckligt.

Det är dina partikolleger i Stockholm som ligger bakom det här.

– Ja, frågan är hur mycket man ska styra från politiken, där kanske man kan lära sig nånting av det här, säger Karin Pleijel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.