Foto: Köttet på bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: SVT

Skrev falska intyg i Livsmedelsverkets namn

Uppdaterad
Publicerad

En tidigare anställd på Livsmedelsverket misstänks ha använt verkets stämplar för att ge falska intyg som ett företag använde för att kunna exportera kött till Taiwan. Nu hotas hela Sveriges livsmedelsexport till landet av händelsen.

Mannen åtalas nu för urkundsförfalskning. Enligt åtalet ska mannen under tre års tid ha använt stämplar och formulär från Livsmedelsverket för att hjälpa ett livsmedelsbolag i Göteborgsområdet att kunna exportera köttprodukter till Taiwan.

Intygen ska bland annat ha innehållit falska uppgifter om köttprodukters ursprung, var köttet legat i fryshus och var intygen utfärdats.

 – Det är inte så att man skickat ut falskt kött, det handlar om intygsförfalskning, dokumentation och sundhetsintyg från Taiwan, säger Ulrika Åberg, kammaråklagare.

Bedrägeriet ska ha skett i samråd med en ansvarig på det aktuella livsmedelsbolaget och den nu misstänkte ska ha fått några tusen kronor i betalt vid varje tillfälle.

Pågått i flera år

Företaget exporterade en viss sorts griskött till ett taiwanesiskt livsmedelsföretag som i sin tur sålde köttet vidare.

Bedrägerierna ska ha pågått mellan 2011 och 2013 vid minst tretton tillfällen och ska ha upptäckts då någon slagit larm om att stämplarna var gamla och inte längre används av Livsmedelsverket.

Enligt uppgifter i polisens förundersökning har Taiwanesiska myndigheter krävt svar av svenska myndigheter kring vad som görs för att liknande inte ska kunna hända igen.

I förundersökningsprotokollet står att läsa att Taiwan ”ska ha signalerat” att händelsen kan påverka hela Sveriges export av grisprodukter till Taiwan.

Enligt förundersökningen finns det runt 25 svenska företag som bedriver köttexport till Taiwan.

Åtal väcktes förra veckan, åklagaren tror att ärendet kan komma upp till förhandling innan jul. Straffet kan bli villkorlig dom och böter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.