• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Skyddsombudets stopp hävs av Arbetsmiljöverket – de civila kontrollanterna får fortsätta arbeta. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Västtrafiks civila kontrollanter tillbaka – skyddsstopp hävs

Uppdaterad
Publicerad

Det skyddsstopp som i början av veckan införts för Västtrafiks civila biljettkontrollanter hävs nu av Arbetsmiljöverket.

– Vi har inte tagit över stoppet så arbetsgivaren har full rätt att låta arbetarna jobba på, säger Martin Wennerström, sektionschef för region väst på Arbetsmiljöverket.

Efter flera incidenter av hot och våld mot civila kontrollanter i Göteborgs lokaltrafik infördes ett skyddsstopp. Skyddsombudet menade att det inte gick att garantera säkerheten i deras arbetsmiljö.

Strax efter 14 på fredagen beslutade dock Arbetsmiljöverket häva skyddsstoppet.

– Vi ska ta ställning till om det är omedelbar och allvarlig fara för de som utför kontroller i civila kläder och det bedömer inte vi att det är, därför häver vi stoppet, säger Martin Wennerström, sektionschef för region väst på Arbetsmiljöverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.