Foto: Västra götalandsregionen

Västra Götalands vårdcentraler satsar på nätdoktorer

Uppdaterad
Publicerad

Närhälsan tar nu upp kampen om digitala vårdsökare. Samtliga vårdcentraler i Västra Götalandsregionen kommer inom kort att erbjuda läkarbesök via video direkt i mobilen.

Fenomenet är inte nytt. I dag finns ett flertal privata aktörer med appar där patienter med kort varsel kan boka tid för ett digitalt möte med en läkare i mobilen. Nu följer Västra götalandsregionen efter i den digitala vårdvärlden och startar appen Närhälsan online.

– De privata vårdgivarna var först med det här och har visat att det finns en stor efterfrågan på tjänsten, säger projektledaren Charlotte Larsson Lundholm till Västra götalandsregionens egen nyhetssajt Vgrfokus.

Besök bokas med BankID

Samtliga vårdcentraler inom närhälsan i Västra Götalandsregionen, drygt 100 stycken, kommer att anslutas och erbjuda digitala vårdbesök. Med BankID kommer patienterna att kunna logga in i appen för att boka videomöten.

– Det kanske inte passar alla men vi stänger inga dörrar. Det här är ytterligare en kontaktväg, säger projektledaren Charlotte Larsson Lundholm till Västra Götalandsregionens egen nyhetssajt Vgrfokus.

Forskaren och allmänläkare Christer Petersson från Växjö har tidigare gått ut i en debattartikel i Läkartidningen och kritiserat utvecklingen med digitala läkarbesök. Utvärderingar av privata vårdappar har också visat sig att nätläkare ställt felaktiga diagnoser och skrivit ut antibiotika i strid med de riktlinjer som finns.

Ungdomsmottagningar har testat

Närhälsan har under en tid testat tjänsten i ett pilotprojekt på ungdomsmottagningar i norra Skaraborg och Sjuhärad samt på några utvalda vårdcentraler i regionen. Förhoppningen är att det digitala videobesöken ska vara tillgängliga för alla innan jul.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.