Bildlektion på Lundabyns skola Foto: SVT

Kommunalrådet: ”Slopa betygen i sexan”

Uppdaterad
Publicerad

Skolkommunalrådet i Göteborg, Karin Pleijel (MP), anser att betygen i sexan bör slopas.

– Betyg skapar mycket stor stress för barn och riskerar slå ut lusten att lära, särskilt för elever med låga betyg, säger hon.

Det var fyra år sedan betygen i sexan infördes av dåvarande skolminister Jan Björklund (L). Björklund menade att ett viktigt syfte med att tidigarelägga betygen var att i ett tidigt skede upptäcka elever i behov av stöd.

Nu har Skolverket utvärderat betygen i sexan och deras rapport visar att nio av tio lärare upptäcker elevers stödbehov även utan betyg.

Av rapporten framgår också att det är betydligt fler sjätteklassare som är stressade i skolan idag än innan betygen i årskurs 6 infördes.

”Betygen måste bort”

– Det är allvarligt. Såpass små barn ska inte behöva uppleva stor stress dag efter dag, det är skadligt. Vi ska inte ha en skola där elever blir utslagna av stress. Betygen måste bort i så tidiga åldrar, säger Karin Pleijel (MP), skolkommunalråd i Göteborg, i ett pressmeddelande.

– Elever som känner sig stressade eller mår dåligt har svårare att klara skolan. Det värsta är om elever tidigt får uppfattningen att ”skolan är nog inget för mig”.

Men Skolverkets utvärdering pekar också på är att alla barn inte får rätt stöd, trots att de har behov.

– Om ett barn har behov ska stöd sättas in. Det har alla elever med stödbehov rätt till. Det är mycket viktigt och det är också glasklart i skollagen, säger Karin Pleijel i pressmeddelandet.

Hon påpekar också i pressmeddelandet att den rödgrönrosa ledningen i Göteborgs har satsat mer på elever med särskilda behov genom att avsätta 50 miljoner i budgeten för 2017 för dessa elever.

”Bra med betyg i sexan”

Men Kristina Tharing (M), kommunalråd i Göteborg, håller inte med Karin Pleijel om att betygen i sexan bör slopas.

– Jag tycker det är bra om man sätter betyg så tidigt som möjligt,  det är ett av verktygen för lärarna att se hur barnen uppfyller målen och hur man kan stötta eleverna, säger Kristina Tharing.

Men kritikerna menar att betygen skapar stress, särskilt för barn med låga betyg?

– Jag tror att det är en vanesak, man vänjer sig vid att få betyg om man startar tidigt , tycker Kristina Tharing.

– Alltför många göteborgselever lämnar nian utan godkända betyg och betygen behövs sättas tidigt för att skolan ska se var de ska sätta in stöd och resurser.

– Vi gör barnen en otjänst  om vi väntar med betygen, det var inte bra det tidigare systemet när betygen kom först i åttan, då var det för sent att göra något åt de dåliga betygen, säger Kristina Tharing.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.