Små kommuner blir ännu mindre

Uppdaterad
Publicerad

Många små kommuner i Västsverige blir allt mindre, norra Skaraborg och Dalsland kan betraktas som rena avfolkningsbygder. Det visar en sammanställning Västnytt gjort över utvecklingen de senaste tio åren.

Värst är det i Gullspång som haft en befolkningsminskning på mer än tio procent de senaste åren, inte långt därefter följer de dalsländska kommunerna, andra delar av Skaraborg och lite utspritt några bohuslänska kustkommuner och södra Sjuhärad. Otterbäcken i Gullspång har sitt stolta bandylag men har inte kunnat stoppa den negativa utvecklingen:

Mataffären i Otterbäcken har varit stängd i flera år och Elina Larsson som bor där, tycker att det är synd att service försvinner.

Glesbygden blir glesare

– Det är klart att det är tråkigt. Alla som bor här får åka någon annanstans att handla. Mormor och morfar åker in till Gullspång och handlar.

Töreboda är ett annat exempel. Lars-Åke Bergman (S) är kommunalråd i Töreboda

– För varje tappad invånare så innebär det förlorade skatteintäkter. Det är oerhört deprimerande och vi jobbar ständigt med att försöka vända den här trenden. Men vi har inte hittat någon lösning ännu.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Glesbygden blir glesare

Mer i ämnet