Snabbare väg till läkarlegitimation för nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

I väntan på besked om uppehållstillstånd har under året asylsökande läkare och sjuksköterskor fått möjlighet att lära sig yrkesinriktad svenska. Istället för att sitta och vänta på besked som kan ta flera år har de under tiden tagit ett steg närmare en svensk legitimation.

Plus Intro kallas projektet som ger nyanlända läkare och sjuksköterskor utbildning i yrkessvenska.

– Vi har sett det som att vi sår små frön hos de asylsökande och för att ge dem en inblick i hur det fungerar att arbeta inom vården här i Sverige. Och så är det ett bra sätt att hålla hoppet vid liv under den långa väntan på asyl, säger Jenny Lundgren, samordnare utlandsbildad sjukvårdspersonal Västra Götalandsregionen. 

Lyckat projekt 

Utbildningen är ett tvåårigt arbetsmarknadspolitiskt projekt som startade i februari 2016 och är ett samarbete mellan Västra Götalandsregionen och Arbetsförmedlingen.

Hittills i år har 95 nyanlända deltagit i utbildningen och flera av dem har det gått riktigt bra för.  

– Vi har en kvinnlig läkare som kom från Syrien i oktober 2015. I februari 2016 började hon sin Plus Intro-utbildning och nu i januari kommer hon att gå ut i provtjänstgöring under sex månader och där efter kan hon få sin svenska läkarlegitimation, säger Jenny Lundgren.  

Plus Intro i sig kan inte leda till en validering av de nyanländas läkarlegitimationer, den står Socialstyrelsen för, utan Plus Intro ett steg på vägen för att underlätta steget ut i arbetslivet. Och enligt Jenny Lundberg är just språket den viktigaste nyckeln till ett lyckat arbetsliv.

– Den grunden vi ger dem skapar en effektivare väg in i det svenska samhället, vi visar att vi tror på dem.

Chans till praktik 

Utbildningen erbjuder förutom svenskaundervisningen också föreläsningar om hur sjukvården i Sverige fungerar, hur välfärden vuxit fram och hur kontakten med patienterna ser ut. Utbildningen ger också möjlighet till praktik på antingen ett sjukhus eller på en vårdcentral.  

– Vi ser dem som framtida kollegor. Alla når inte fram hela vägen av olika anledningar. Men vi försöker ge dem de bästa förutsättningarna för att inte fastna i språket, säger Jenny Lundgren.

Kraven för att delta är att de nyanlända bor i Västra Götalandsregionen, de får inte vara EU-medborgare och att de i sitt hemland ska ha utbildat sig till läkare eller sjuksköterska. 

– Jag hoppas att med den nivån vi har nu med migration och som pågår hela tiden, att de nyanlända ska bli en naturlig del av vår kompetensförsörjning på samma sätt som rekrytering från andra länder, säger Jenny Lundgren, samordnare utlandsutbildad sjukvårdspersonal Västra Götalandsregionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.