Sommarlovet slopas mot lärarnas vilja

Uppdaterad
Publicerad

Den nya organisationen för Västra Götalands naturbruksgymnasier har lett till en infekterad konflikt mellan lärarfacken och naturbruksförvaltningen. Detta då skolornas lärare tvingas till att ta ut vanlig semester i stället för att ha en klassisk lärartjänst baserad på läsår.

En klar majoritet av lärarna i landets skolor är anslutna till det kollektivavtal och den bilaga M som Sveriges kommuner och landsting (SKL) och fackförbunden har kommit överens om. Första stycket i det avtalet lyder:

”Dessa bestämmelser gäller för lärare vars huvuduppgift är undervisning, förlagd till läsår inom det offentliga skolväsendet”.

”Inte bara lärare”

Nu har naturbruksförvaltningen i den nya organisationen gällande regionens sex naturbruksgymnasier valt att frångå det avtalet. I stället gäller en så kallad semestertjänst, den vanligaste anställningsformen inom andra yrkesgrupper. Anledningen är bland annat att lärarna behövs på skolorna även då det inte är läsår, för att sköta djuren och markerna, och för att hålla kurser för de som arbetar inom yrket.

– Vi ser dem inte bara som lärare. De är vår kunskapskompetens när det gäller de här brancherna. Och en tredjedel av vårt uppdrag är att vara ett kunskaps- och kompetenscentra i bygderna, och då måste vi kunna ha kompetent personal på plats även under sommaren. Annars skulle vi behöva anställa odlingskonsulenter och annat som sköter de jobben och det har vi inte råd med, säger naturbruksstyrelsens ordförande i Västra Götaland Rune Hegland (MP) till SVT Västnytt.

Ingen ekonomisk kompensation

Det finns en möjlighet att göra avsteg från bilaga M men då ska detta ske med lärarnas frivillighet och genom bilaga 6 i Huvudöverenskommelsen för lärarna. I de 25-30 kommuner i landet som i någon form gjort det här avsteget, där lärarna har semestertjänst i stället för yrkesgruppens vanliga ferietjänst, har lärarna blivit ekonomiskt kompenserade. Detta med 1.500 kronor plus ytterligare cirka 500 kronor på varje månadslön. Men i Västra Götaland tvingas alltså lärarna in i en ny anställningsform, utan att bli ekonomiskt kompenserade.

– Det är fullständigt exempellöst och jag har faktiskt aldrig hört talats om att någon kommun eller arbetsgivare har gjort på det här sättet. Det är häpnadsväckande, säger Sven Olof Jern, regional ombudsman på Lärarnas riksförbund, till SVT Västnytt.

Centrala förhandlingar

Den nya organisationen för de sex naturbruksgymnasierna i Västra Götaland började gälla redan vid höstterminens start, trots att facken och naturbruksförvaltningen inte var överens. Det här gjorde förhandlingarna så infekterade att frågan sedan i oktober förhandlas centralt, mellan lärarfacken och SKL.

Kristina Athlei, chef för naturbruksförvaltningen i regionen, tycker inte att de har brutit mot gällande avtal när de som Lärarnas riksförbund menar frångått lärarnas kollektivavtal utan att erbjuda ett avtal med lönekompensation enligt bilaga 6.

– Huruvida vi bryter mot de avtalen eller inte, det är inte avgjort. Vi har upplevt att vi har hanterat det här på ett korrekt sätt. Vi har initialt utgått från verksamhetens behov och den efterfrågan som finns och det uppdrag som den här verksamheten har, säger hon till SVT Västnytt.

Kan avgöras i Arbetsdomstolen

Lärarnas riksförbund vill att organisationen för naturbruksgymnasierna i regionen omgående återgår till att se ut som den gjort tidigare. Och de kan tänka sig ett avgörande i arbetsdomstolen om de inte får som de vill.

– Den här konflikten är så infekterad nu så någon annan lösning än att arbetsgivaren backar kan inte jag se för närvarande, säger Sven Olof Jern.

Naturbruksgymnasier i Västra Götaland

Dingle – djurvårds- och trädgårdsutbildningar, programinriktat individuellt val, yrkesintroduktion.

Nuntorp – häst- och lantbruksutbildningar, programinriktat individuellt val, yrkesintroduktion och särskola.

Strömma – djurvårds- och hästutbildningar, programinriktat individuellt val, yrkesintroduktion och särskola.

Svenljunga – häst-, skogs- och jaktutbildningar samt naturguidning, programinriktat individuellt val, yrkesintroduktion.

Sötåsen – djurvårds- och lantbruksutbildningar, programinriktat individuellt val, yrkesintroduktion och särskola.

Uddetorp – häst- och lantbruksutbildningar, programinriktat individuellt val, yrkesintroduktion.

Källa: Västra Götalandsregionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.