Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sotenäs kommun vill bygga en ny stor fiskehamn vid Guleskärsområdet. Anton Paulrud, vd för Swedish pelagic federation, hoppas på att fångsten ska landas på västkusten. Foto: SVT

Sotenäs drag: Så ska sillen komma tillbaka till Sverige

Publicerad

Nu planeras en stor hamn för fiske i Kungshamn.

Förhoppningen är att fångsten av sill och skarpsill ska flytta tillbaka till Sverige.

– Fartygen lossar sin last utomlands och vi behöver en bättre självförsörjningsgrad, säger Anton Paulrud, vd för Swedish pelagic federation

Planerna på Europas största laxodling skrotades av politikerna i Sotenäs så sent som i januari. Nu har man gett klartecken till att utreda om det finns möjlighet att bygga hamn i Guleskär som skulle kunna bli centrum för sill- och skarpsillfiske i Sverige.

– Kommunen tog ett stort ansvar i frågan om laxodlingen, nu lägger pelagiska fiskarna sin tid och pengar i det här projektet, säger Therese Mancini (S).

Prislappen: 600 miljoner kronor

Planen för industriområdet Guleskär är betydligt mindre än laxodlingen: drygt 600 miljoner uppskattar man kostnaden till och skulle betyda upp emot 100 arbetstillfällen.

– Det skulle vara positivt för Sotenäs och samhällsutvecklingen, säger Therese Mancini (S).

Sill hämtas från Norge

Ett syfte med planerna är att skapa ny infrastruktur för hur man hanterar sill och skarpsill. I dag landas en majoritet av fisken utomlands. Beredningsindustrierna i Sotenäs fraktar all sin fisk på lastbilar från Norge.

– Vi hoppas kunna vara med i det fantastiska kluster som finns här i Sotenäs, säger Anton Paulrud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.