Foto: SVT

100 ska bort från Stampen local media

Uppdaterad
Publicerad

Hundra tjänster ska bort inom ett år på en rad västsvenska tidningar inom Stampen Local Media. Den största minskningen kommer att ske på det redaktionella området med cirka 60 tjänster. Samtidigt slopar GP del tre och alla tidningar får en gemensam del två.

Av de 60 redaktionella tjänster som försvinner finns 40 på Göteborgs-Posten, 8,5 på Hallands Nyheter och 8,75 tjänster på Hallandsposten.

Omställningen kommer att ske med naturliga avgångar samt avgångserbjudanden – men företaget utesluter inte uppsägningar.

Stampen

”Det är helt nödvändigt för oss att anpassa organisationen efter marknadens utveckling och samtidigt ta tillvara på de möjligheter till samverkan och standardisering som finns inom bolaget”, säger Lena Larsson, vd för Stampen Local Media i ett pressmeddelande.

De anställda inom Stampen Local Media informerades under förmiddagen.

– Alla är så klart ledsna, bedrövade och oroliga, säger Cecilia Krönlein, redaktionell chef för Stampen Local Media och chefredaktör på Göteborgs-Posten.

Dåliga intäkter från annonser

Flera av tidningarna i Västsverige har de senaste åren brottats med vikande annonsintäkter och sjunkande upplagor. De senaste åren har medarbetare erbjudits avgångsvederlag i olika omgångar. Under 2012 försvann till exempel 57 tjänster från Göteborgs-Posten.

Nyligen meddelade ägarna Stampen local media att redigeringen av Göteborgs-Posten kommer att flyttas till Trollhättan. Dessutom har företagets vd Lena Larsson gått ut med att flera av tidningarna kan komma att få minskade utgivningsdagar till följd av de ekonomiska problemen.

– Det är helt enkelt så att vi har mindre pengar in och då måste man ha mindre pengar ut, säger vd:n på Stampen local media Lena Larsson till SVT Västnytt på onsdagen efter att ha meddelat om att hundra tjänster ska försvinna ur företaget. 

Hur stabila är ni?

– Det vi gör nu är för att säkerställa att vi ska vara riktigt rejält stabila 2015 och 2016. Längre än så kan man inte sia, säger Lena Larsson till SVT Västnytt. 

Tvådelade tidningar med gemensam del två

Stampen local media kommer till hösten att lansera omgjorda papperstidningar, där företaget tänker ta tillvara samordningsmöjligheterna mellan dagstidningarna. Det innebär att Göteborgs-Posten kommer att slopa sin del tre och att alla Västkusttidningar kommer att ha samma del två samt var sin lokal del ett. Sedan de sex dagstidningarna slogs ihop till ett företag vid nyår har redaktionellt material, som texter och bilder delats mellan redaktionerna.

Något som redan står klart är att tidningarna i Halland inte längre kommer att tryckas i Halmstad, eftersom Stampen valt att lägga ner tryckeriet där.

Hur kommer den här omorganisationen att påverka läsarna i Västsverige?

– Det vore ju dumt att säga att det inte kommer märkas, men vår uppgift är att så långt det är möjligt skona våra läsare. Det gäller att vi prioriterar på ett klokt sätt. För Göteborgs-Postens del ska vi komma ihåg att vi kommer att ha en redaktion på 109 medarbetare, och 109 väldigt kompetenta medarbetare kan faktiskt åstadkomma underverk, säger Cecilia Krönlein till TT.

I företaget Stampen local media ingår dagstidningarna Göteborgs-Posten, Hallands Nyheter, TTELA, Bohusläningen, Hallandsposten och Strömstads Tidning samt flera gratistidningar i Västsverige.

Stampen local media ingår i koncernen Stampen media group, vilken har haft stora problem med ekonomin den senaste tiden. Under våren har huvudägaren Peter Hjörne flaggat för att sälja av delar av verksamheten och i februari redovisade mediekoncernen en förlust på över 800 miljoner kronor för 2013.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stampen

Mer i ämnet