Foto: Norra Älvsborgs Länssjukhus

Stabsläge på NÄL – flera personer mystiskt sjuka

Uppdaterad
Publicerad

17 personer ur personalen på sjukhuset NÄL i Trollhättan har drabbats av olika sjukdomssymptom. Sjukhuset har stängt operationssalar och ledningen sitter i stabsläge. – Vi har haft de här problemen i flera år, säger en uppgiven anställd till SVT.

Under förmiddagen drabbades flera personer ur personalen på Norra Älvsborgs länssjukhus i Trollhättan av andningssvårigheter. Totalt 17 personer som är anställda på operationsavdelningen på NÄL upplevde olika typer av symptom. Sex personer tvingades söka vård på akutmottagningen.

– De drabbades av stickningar i halsen och en del fick svårt att andas, säger Niklas Claesson som är kommunikationschef på NU-sjukvården till SVT.

– Det är bara personal som har drabbats, ingen patient, tillägger han.

Problem med mögel

Det var personal i olika operationssalar i en del operationsavdelningen som drabbades. Enligt en anställd, som har jobbat på operationsavdelningen på NÄL i flera år, har operationsavdelningen länge haft problem med mögel.

– Kollegor till mig har under åtminstone ett par års tid haft problem med luftvägarna, med huvudvärk och med torra ögon, säger hon.

– Alla som jobbar där har varit hos företagshälsovården och tagit prover.

”Ändå lite förvånad”

Hon jobbade under tisdagen när kollegor till henne fick problem, men drabbades inte själv.

– Jag blev ändå lite förvånad. Det är kollegor som inte har drabbats tidigare som insjuknade, säger hon.

– Man blir ledsen och väldigt väldigt trött.

Sjukhusledningen har gått upp i stabsläge men anledningen till personalens insjuknande är fortfarande oklar. Att det skulle ha med tidigare mögelproblem att göra tror inte Niklas Claesson.

– Jag har svårt att se något samband eftersom personalen nu fick problem så hastigt. Samtidigt vet vi inte vad det är och vi utesluter egentligen ingenting, säger Niklas Claesson.

”Det är jätteallvarligt”

Det är Västfastigheter, Västra Götalandsregionens fastighetsägare, som går igenom operationssalarna. De tittar bland annat på ventilationen och på den tekniska utrustningen.

– Under onsdagsmorgonen kommer det att komma in expertis och utrustning för att göra mer avancerade analyser av luftkvalitén, säger Niklas Claesson.

Sjukhuset har valt att stänga fem operationssalar i den del av operationsavdelningen där personalen drabbades av problem. Det gör att operationer som planerats till tisdagen och onsdagen skjuts upp.

– Det är jätteallvarligt att personal blir sjuk på jobbet, säger Niklas Claesson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.