Privata finansiärer uppges vara beredda att bekosta ny järnväg. Foto: TT

Städer i fyra länder går samman för att bygga ny järnväg mellan Göteborg och Oslo

Uppdaterad
Publicerad

Privata finansiärer uppges vara beredda att bekosta ny järnväg mellan Göteborg och Oslo. Städer från fyra länder ska bilda konsortium. Vilka finansiärer som anmält intresse vill ledningen för String-nätverket ännu inte avslöja.

String är samarbete mellan regioner och städer i Sverige, Norge, Danmark och Tyskland. Nu uppger ledningen för String-nätverket att ett konsortium är på väg att bildas, rapporterar Dagens Nyheter.

Sverige och Norge har varit eniga om bristerna av den 35 mil långa järnvägen mellan Oslo och Göteborg i decennier. Trots det finns det inga färdiga planer för att rusta upp järnvägen.

Nu hoppas ledningen för String-nätverket att de kan lägga fram en plan för finansiering för regeringarna i Stockholm och Oslo inom ett år.

Planen är att minska restiden mellan Göteborg och Oslo till 2,5 timmar.

Det här är String:

String (Southwestern Baltic sea Transnational area Implementing New Geography) är ett gränsöverskridande samarbete mellan regioner och städer i Sverige, Norge, Danmark och Tyskland.

Syftet med String är att stärka den regionala utvecklingen i hela korridoren från Hamburg till Oslo genom att tillsammans arbeta som en megaregion med infrastruktur, grön tillväxt, gränshinderfrågor, forskning och utveckling samt turism och kultur.

Västra götalandsregionen är medlem i String sedan 2018.

Källa: Västra Götalandsregionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.