Claes-Göran Niklasson stämmer Borås parkeringsbolag för otydlig skylt. Foto: SVT

Stämde parkeringsbolag för otydlig skylt

Uppdaterad
Publicerad

Många har nog någon gång svurit över en parkeringsbot. Men Clas-Göran Niklasson ilsknade till rejält och stämde Borås parkeringsbolag för en otydlig skylt.

Historien som nu fått sitt avslut i Hovrätten började en septembermorgon i fjol. Clas-Göran Niklasson var på väg till tandläkaren och svängde in på parkeringen vid Stadsparksbadet i centrala Borås.

Han tolkade skylten vid infarten som att avgift gällde mellan 9-18 och att parkeringstiden var begränsad till fyra timmar.

Eftersom klockan bara var halv åtta på morgonen, så betalade inte Clas-Göran Niklasson.

När han kom tillbaka en timme senare såg han den gula parkeringsboten fladdra på vindrutan:

 – Jag blev upprörd och väldigt ifrågasättande. På skylten står det ju 9-18 och klockan var ju halv nio på morgonen, säger Clas-Göran Niklasson.

Clas-Göran tänkte att det kunde vara ett missförstånd och ringde upp Borås Parkeringsbolag. Men där fick han höra att skylten han sett betydde avgift dygnet runt och att tidsangivelserna bara är till för att begränsa parkeringstiden till fyra timmar under vissa tider på dygnet.

Han bestred sin bot på 350 kronor och fick avslag. Där kunde det ha varit avslutat, men Clas-Göran Niklasson valde att ta striden ett steg längre och stämde parkeringsbolaget.

– Jag läste på om parkeringsregler och det står att det ska vara tydligt och lättfattligt skyltat och det anser jag inte att det var här.

Vann i tingsrätten

Och Borås tingsrätten höll med honom. De konstaterade i sin dom att skyltningen var så pass bristfällig och missvisande att parkeringsboten aldrig borde ha utfärdats.

Borås kommuns parkeringsbolags vd Lennart Johansson, blev förvånad över domslutet: 

 – Vi har använt oss av det regelverk som finns för att det ska vara tillräckligt tydligt. Eftersom det tydligen inte räckte ville vi gå till botten med frågan.

Parkeringsbolaget valde därför att överklaga till Hovrätten för Västra Sverige. De gjorde en annan bedömning än Tingsrätten och parkeringsbolaget vann över Clas-Göran Niklasson. Utöver de 350 kronor han redan betalat i parkeringsböter så har nu den rättsliga processen kostat Clas-Göran 1.900 kronor.

Skylten borttagen

– Jag tycker trots allt att det är värt det för att åtminstone testa rättvisan. Jag tycker att jag har rätt, men det är svårt att få rätt, säger Clas-Göran Niklasson.

Han har ännu inte tagit ställning till om han ska överklaga parkeringsboten till Högsta domstolen.

 – De har nog betydligt viktigare ärenden än parkeringsstrider i Borås, så det är tveksamt, säger Clas-Göran Niklasson.

På parkeringen vid Stadsparksbadet i Borås är skylten som Clas-Göran feltolkade borttagen och ersatt med en vanlig avgiftsskylt, utan tidsangivelser. Men enligt Borås kommuns parkeringsbolag har förändringen inget att göra med den rättsliga process som precis avslutats.

 – Vi har ändrat eftersom simhallen ville att vi skulle göra det. Nu får man bada längre än fyra timmar och då ville vi anpassa våra regler så att man även får parkera längre, säger Lennart Johansson till SVT Nyheter.

Det här betyder skylten:

Parkeringsavgift dygnet runt. Under vissa tider på dygnet begränsas parkeringstiden till fyra timmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.