Stampens koncernchef Martin Alsander på väg in till borgenärssammanträden angående Stampen-koncernen som inleds i Göteborg tingsrätt. Foto: TT

Stampens vd: Underlättar våra diskussioner

Uppdaterad
Publicerad

Skatteverket säger preliminärt ja till det ackordsförslag som lagts fram för mediekoncernen Stampen. Samtidigt fortsätter koncernen sökandet efter externa investerare som kan bidra med nytt kapital.

Flera fordringsägare som accepterat ackordserbjudandet har också velat se tydliga planer för Stampenbolagens framtida utveckling.

– Det är viktigt för fortsättningen av processen att det finns en trovärdighet i den presentationen. Man behöver inte ha färdiga investerare tills dess att ackordförhandlingarna börjar men den plan som skissas måste vara trovärdig, säger rekonstruktören, advokat Christian Andersch.

Stampen

Enligt Stampens vd Martin Alsander har det förts och förs det diskussioner med ett antal intressenter.

– Jag kan inte säga något om hur många och med vilka vi för samtal. Vi arbetar i en bransch med komplex struktur men jag upplever att det finns ett intresse bland investerare. Skatteverkets inställning underlättar våra diskussioner, säger Stampens vd Martin Alsander.

25 procent av skulden

Skatteverkets ja innebär att Stampen betalar 25 procent av fordringarna som uppgår till omkring en halv miljard kronor. Det är främst tre saker som Skatteverket vägt in i sin bedömning.

– Det handlar om bolagens framtida överlevnadsförmåga, om beslutet är ekonomiskt fördelaktigt för det allmänna jämfört med exempelvis en konkurs och om det inte är olämpligt ur allmänhetens synpunkt, säger Ingela Johansson, handläggare vid Skatteverket.

– Vi har vridit och vänt på det omfattande ärendet och kommit fram till att preliminärt säga ja.

Koncernen, där bland annat tidningen Göteborgs-Posten ingår, kommer nu att ansöka om ackordsförhandlingar i berörda tingsrätter. Förhandlingarna kan hållas inom tre till fem veckor från det att tingsrätten godkänt ansökan.

Köpte med lånade pengar

– Några av fordringsägarna, men inte särskilt många, har saft nej till förslaget. Men min bedömning är att tingsrätterna ska kunna fastställa ackordet, säger Christian Andersch.

Mediekoncernen har brottats med ekonomiska problem under lång tid. Stora tidningsköp med lånade pengar i början av 2000-talet var tänkta att ge stora samordningsvinster. Finanskris och dramatiskt fallande annonsintäkter i kombination med den strategiska omvandlingen av mediemarknaden förde i stället Stampen till randen av en ekonomisk kollaps. Under några år tappade koncernen en miljard i annonsintäkter. Bara under 2013 var tappet en halv miljard.

Stampen fick så sent som i måndags sin begäran om förlängd rekonstruktionstid beviljad av Göteborgs tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stampen

Mer i ämnet