Humrarna har blivit större

Publicerad

För lite drygt fem år sedan inrättades fem fiskefria områden utanför Sveriges kust. Nu har man utvärderat försöket.

– Vi kan se att det faktiskt har en effekt, säger Ulrika Gunnartz, utredare

För lite drygt fem år sedan inrättades fem fiskefria områden utanför Sveriges kust. På norra delen av västkusten ingick Göteborgs inlopp mellan Buskär och Tanneskär, där blev det stopp för fiske av hummer och rovfisk. I Havstensfjorden i Bohuslän stoppade man fisket av torsk, piggvar och rödspätta. I försöket ingick även en del av Stockholms skärgård, Bottenhavet och sydöstra Kattegatt.

I samband med att stoppet nu upphävs i Bottenhavet och Stockholms skärgård har resultatet utvärderats.

Fler och större humrar

I området mellan Buskär och Tanneskär syns tydliga resultat. Området innehåller konstgjorda rev som skapades när farleden in till Göteborgs hamn skulle vidgas.

– Då sprängdes naturliga livsmiljöer för hummer bort, det här gjordes som en kompensationsåtgärd. Här har vi kunnat studera om man kan återhämta en hummerpopulation, säger Ulrika Gunnartz.

Under tidsperioden 2003-2014 mer än fördubblades hummerfångsterna vid de konstgjorda reven, vid de naturliga reven var det nästan en tredubbling. Dessutom blev humrarna större. Utanför referensområdet syntes ingen skillnad.

– Så vi kan se att de här områdena faktiskt har en effekt. Har man en situation med högt fisketryck kan det här vara en effektiv åtgärd, säger Ulrika Gunnartz.

Havstensfjorden – ett undantag

I fyra av de fem områdena finns nu fler eller större fiskar och kräftdjur än innan experimentet, det visar analyser som Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har gjort på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten, HaV. Enda undantaget är Havstenfjorden mellan Orust och fastlandet, där har torskbeståndet inte återhämtat sig.

– Vi vet inte säkert varför, men vi tror att det beror på att torskbeståndet har varit såpass lågt att det har svårt att återhämta sig så snabbt. Fem år är en kort tid, säger Ulrika Gunnartz, utredare, enheten för fiskereglering på HaV

Eftersom det i jämförelse med de andra fredade zonerna är ett lite område med fiskarter med lång livslängd ser HaV mer långsiktigt på arbetet där, tillsammans med de kommuner som har engagerat sig i projektet ”Åtta fjordar”.

”En speciell åtgärd”

Men slutsatsen av arbetet är inte att fiskefria områden är den slutgiltiga lösningen för att öka fiskebeståndet. Istället ska det se som ett komplement, till exempel om det inte är tillräckligt att bara reglera fisket.

– Det är en ganska speciell åtgärd som vi bara vill göra när det verkligen behövs, säger Ulrika Gunnartz.

De tre områdena på västkusten kommer vara fortsatt stängda, det är oklart hur länge. Områdena på ostkusten kommer följas även framöver för att se om ökningen som skapats får någon långvarig effekt.

Fem områden stängdes

Med fiskefria områden avses områden där allt fiske är förbjudet hela året, till skillnad från andra fredningsområden där det bara råder fiskeförbud under delar av året eller förbud mot vissa fiskemetoder.

Efter ett omfattande samråd inrättades fem områden:

Bottenhavet (bland annat Storjungfrun och Kalvhararna) för havslekande sik

Stockholms skärgård (Gålö/Lännåkersviken) för gädda och gös

Göteborgs inlopp (Buskär och Tanneskär) för hummer och rovfisk

Havstensfjorden för torsk, piggvar och rödspätta

Sydöstra Kattegatt för torsk

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.