Elin Öberg har samlat in 230 000 kronor Foto: Privat

Startade insamling till nedläggningshotat Hospice – har fått in 230.000 kronor

Publicerad

Ett nedläggningshotat hospice i Lidköping får stöd genom en Facebookinsamling. På kort tid har har initiativtagaren Elin Öberg fått in över 230.000 kronor.

I en artikel i tidningen Nya Lidköpings-Tidningen berättade Pia Gustafsson, verksamhetschefen för Stiftelsen Hospice Gabriel i Lidköping att de kan tvingas att lägga ned verksamheten.

En som läste artikeln och reagerade var Elin Öberg, 38 år från Lidköping.

– Det var väldigt spontant. Jag läste tidningen och just hospice känns ju lite i hjärtat. Jag blev både ledsen och irriterad över detta och sa med en gång till min sambo att jag måste göra något, säger Elin Öberg.

120.000 kronor på ett dygn

I artikeln berättar verksamhetschefen att utan ett bättre avtal med sin största kund Västra Götalandsregionen kan verksamheten, som har 8 vårdplatser och 23 fast anställda, tvingas lägga ner. En vård som drivs utan vinstintresse.

– Så jag la ut på Facebook att man kunde swisha 100 kronor för de har de flesta råd med. Jag tänkte att det blir kanske några stycken, säger Elin Öberg.

Efter ett dygn hade över 120.000 kronor kommit in.

”Som en löpeld”

– Det blev som en löpeld. Jag visste inte det skulle ta sådan fart. Första dagen skänktes 120.000 kronor. Så då tänkte jag att det vore kul att dubblera. Så då utmanade jag företag att skänka 1.000 kronor. Och nu imorse var det uppe i över 230.000 kronor. På fem dagar, säger Elin Öberg.

Alla pengar går direkt till Stiftelsen Hospice Gabriel. Stiftelsen vars ekonomi är i gungning då de tar emot allt fler patienter som är allt svårare sjuka som behöver mer avancerad vård, enligt verksamhetschefen.

En kostnad som inte täcks av det avtal de skrev med Västra Götaland 2014. Just nu får man 4.000 kronor i ersättning per vårdplats men hävdar i Nya Lidköpings-Tidningen att man behöver det dubbla för att överleva.

Har du någon koppling till hospicet?

– Nej, jag har aldrig varit där och har inte haft någon när anhörig som vårdats där. Men jag har vänner och bekanta som har haft anhöriga som vårdats där så jag har hört att det är ett fantastiskt fint ställe att få avsluta livet på med värdighet. Det betyder något för många, säger Elin Öberg.

Men inte alla swishar pengar. Det finns även finns företag som nollat sina fakturor till hospicet.

– Jag visste inte det skulle ta sådan fart. 230.000 på fem dagar, Det trodde jag aldrig, säger Elin Öberg.

Fakta kring Hospicet Gabriel

Hospicet Gabriel startade 1994 och drivs av en stiftelse. Vården i livets slutskede drivs utan vinstintresse. Man finansieras av avgifter från Västra Götalandsregionen, Lidköpings kommun och vissa andra kommuner, men även av donationer.

Västra Götalandsregionen är största kund och avtalet med regionen löper ut 2018. Det innebär att man får fyra miljoner per år är baserat på 1000 vårddygn.

I artikeln i Nya Lidköpings-Tidningen säger verksamhetschefen att antalet vårddygn har ökat med 30 procent och att det är detta som ligger till grund för den försämrade ekonomin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.