Björn Hurtig har tagit sig an fallet med Martin Saliba. Foto: SVT/Polisens förundersökning

Stjärnadvokat tar sig an trippelmördare

Uppdaterad
Publicerad

Han tror att livstidsdömde trippelmördaren Martin Saliba kan frias i Libanon och planerar en ny resningsansökan i Sverige. Nu ger sig en av Sveriges mest kända brottmålsadvokater in i trippelmordsfallet.

– Jag tycker att det är en svag dom och det finns nya omständigheter, säger advokat Björn Hurtig.

Björn Hurtig är försvarsadvokaten som gjort till vana att ta sig an högprofilerade fall. Han har bland annat försvarat Wikileaksgrundaren Julian Assange, varit försvarsadvokat i fallet med mordet på Lisa Holm och företrätt kirurgen Paolo Macchiarini.

Efter att ha fått en förfrågan från anhöriga och en journalist tar han sig nu an Martin Saliba, som tillsammans med sin bror dömdes i hovrätten för trippelmordet i Uddevalla, men som nu sitter fängslad och åtalad i Libanon i väntan på en rättegång.

Trippelmordet i Uddevalla

– Jag blev tillfrågad av vissa personer om jag kunde titta på det, vilket jag gjorde, och sedan tyckte jag det var intressant. Jag fick lite nya uppgifter som jag tyckte var intressanta att kontrollera och bestämde mig för att ge det en chans, säger Björn Hurtig.

Vad är det som är intressant?

– Dels är det ett intressant fall eftersom jag tycker att han i mångt och mycket är dömd på indicier. Han blev frikänd i tingsrätten och fälld i hovrätten och jag tycker det är ganska svaga indicier som man väljer att fälla honom på. Dels finns en uppgift om att han möjligen befunnit sig på plats men 165 meter därifrån och att han inte skulle kunnat röra sig på en viss angiven sträcka på en viss tid. Jag har sett den rekonstruktion som har gjorts och den behöver man fundera noga över.

Rättegång väntar i Libanon

Avspärrningarna i Uddevalla 7 mars 2015, då tre personer hittats mördade. Foto: SVT

Det var i mars 2015 som tre unga personer sköts ihjäl i centrala Uddevalla. Martin Saliba, och hans bror Mark Saliba, greps kort därefter och båda dömdes i hovrätten för morden. Men till skillnad från sin bror hade Martin Saliba friats i tingsrätten och befann sig på fri fot dagen före sista förhandlingsdagen i hovrätten då han avvek och åkte till Libanon.

Bröderna Mark och Martin Saliba dömdes båda i hovrätten för trippelmordet i Uddevalla. Foto: Polisens förundersökning

Efter att ha varit internationellt efterlyst greps han i höstas och Sverige begärde honom kort därefter utlämnad. Men libanesiska myndigheter sa nej eftersom Martin Saliba även är libanesisk medborgare samt att det saknas utlämningsavtal länderna emellan. I stället har han åtalats i Libanon som vill hålla en egen rättegång.

Björn Hurtig har själv inte varit i Libanon men har haft kontakt med Martin Saliba på telefon. Han kommer inte närvara under rättegången utan ha en rådgivande funktion.

– Det finns en skicklig advokat i Libanon som kommer föra hans talan. Jag har lovat att hjälpa till med att ge mina synpunkter på den svenska förundersökningen och på de svenska domarna och möjligen försöka förklara vissa processuella saker som har skett i Sverige, säger Björn Hurtig.

Planerar resningsansökan

Björn Hurtig säger till SVT att han har sett det nya åtalet från Libanon, men att han inte vill kommentera det.

– Jag tror att han mycket väl kan bli frikänd i Libanon och då startar vår process på allvar. Det finns en chans att de inte ser på bevisning på samma sätt som i Sverige. Det är ändå ett mordmål och man dömer honom i mångt och mycket på indicier. Jag menar att domen i hovrätten känns fel och är lite svag och jag tror att man kanske kan se det på ett klarare sätt i Libanon.

Om Martin Saliba frias i Libanon är Björn Hurtigs mål att få till en resningsansökan i Sverige. Och det finns ny bevisning, uppger han.

– Det finns nya omständigheter som vi kommer bygga en eventuell ansökan om resning på. Jag är ganska nyligen insatt i detta och vill inte säga något om det just nu.

Är det vittnen eller teknisk bevisning?

– Jag tänker inte säga något om det.

Vad ser du för chanser att få honom frikänd?

– De är jättesmå, vi måste vara realistiska och när det gäller lagakraft-vunna domar och resningsbeslut så är det väldigt svårt. Det innebär inte att det är omöjligt så vi ska ge det en chans, säger Björn Hurtig.

Läs mer: Polischefen: Anhöriga är bedrövade

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trippelmordet i Uddevalla

Mer i ämnet