– Jag sover ute på gatan och grips av polisen, säger 16-årige Ayoub. Foto: SVT

Stökigt i Nordstan

Uppdaterad
Publicerad

Under hösten har det enligt polisen tidvis varit stökigt i Göteborgs centrum och nu koncentrerar polisen resurser till Nordstan.

Många av gatubarnen kommer från Marocko enligt polisen, några från Afghanistan. Vissa har levt på gatan i andra europeiska länder och nu finns de i Göteborg. På kvällarna blir de synliga när butikerna i Nordstan stänger och det blir färre vuxna i området.

– Då blir det på något sätt som en öppen fritidsgård och det samlas väldigt många av de här barnen. Vi vet att de missbrukar, begår stölder och några av de har också begått en del av de personrån som har varit i Göteborg, säger Anders Börjesson, lokalpolisområdeschef i Göteborg City.

Gatubarn

Är det här ett problem som har ökat?

– Jag skulle säga att det har ökat, absolut. Vi har sett en ganska kraftig ökning i höstas.

”Allt kommer om Gud vill”

En kväll möter SVT Nyheter Väst Ayoub vid Nordstan. Han är 16 år gammal och från Marocko. Ayoub har varit i Sverige i tre år och saknar bostad.

– Jag känner att jag lever precis som jag levde i Marocko. Det är inte så att det känns bättre här. Jag sover ute på gatan och grips av polisen, säger Ayoub.

Socialtjänsten försöker ta kontakt med gatubarnen, men det är inte alltid som de vill ta emot den hjälp som de erbjuds. 

– Jag klarar livet själv. Allt kommer om Gud vill, säger Ayoub.

– Det är inte alltid så att de vill stanna kvar på boendena utan när kvällen kommer söker de sig in till bland annat Nordstan och gemenskap med andra. Det skapar mycket arbete för mina poliser, säger Anders Börjesson.

Utan vuxenkontakter

Polisen ser med oro på hur många av gatubarnen mår.

– Många av dem är grava missbrukare. De har inga vuxenkontakter överhuvudtaget och har egentligen ingenstans att ta vägen. Situationen för dem är allt annat än bra, säger Anders Börjesson.

Polisen har under hösten och vintern satt in extra resurser i Nordstan. Det är fler uniformerade poliser som patrullerar. De har hittat knivar som har varit gömda och avstyrt bråk och säger att med gemensamma insatser av samhället klarar man av situationen.

– Om vi bestämmer oss för att lösa detta och vi är många som bestämmer oss för det, då kommer vi att klara detta, säger Anders Börjesson.

FAKTA/Unga från Marocko

– Runt 800 ensamkommande unga från Marocko och andra länder i Nordafrika bedöms befinna sig i främst Stockholm och Göteborg, enligt justitiedepartementet. Det är unga killar som lever ett mycket utsatt liv, inte sällan kopplat till kriminalitet och droger, de har sällan asylskäl, men svenska myndigheter har stora problem att skicka tillbaka dem till hemländerna.

– Nyligen träffade inrikesminister Anders Ygeman (S) talmannen för Marockos parlament, Rachid Talbi Alami. Länderna ska nu sammarbeta om att skicka tillbaka de gatubarn som befinner sig i Sverige utan asylskäl.

– Länderna är överens om att tillsätta en kommitté för att lösa praktiska problem som identifiering och logistik kring återvändande.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gatubarn

Mer i ämnet