Foto: TT

Stor brandrisk i väst – men snart kommer regnet

Uppdaterad
Publicerad

Det är torrt i Västsverige. SMHI har utfärdat klass 1-varning för ökad risk för skogsbränder men nästa vecka blir desto blötare.

– Nu kommer läget att bli bättre, inte för semesterfirarna men för dem som är rädda för skogsbränder, säger SVT:s meteorolog Pererik Åberg.

Mer än vanligt

Det ser räddningstjänsten i Östra Skaraborg fram emot. De har haft mycket att göra den senaste tiden, i snitt en skogsbrand om dagen.

– Det är mer än vanligt vid den här tiden, säger Göran Sandström som är inre befäl på räddningstjänsten Östra Skaraborg.

– De svåraste bränderna är de som går ner på djupet och nu börjar det bli så torrt ner i marken att bränderna gör det.

Brandflyg upptäcker bränder

När bränderna går ner i marken blir de, enligt Göran Sandström, mer svårsläckta. Räddningstjänsten måste ofta använda hacka och spade för att blotta och släcka bränderna.

– Vi har brandflyg uppe tre gånger om dagen. Det gör att bränderna upptäcks i tid och kan släckas innan de blir större än några hektar, säger Göran Sandström.

Utlyst eldningsförbud

Räddningstjänsten Storgöteborg har haft mellan åtta och 12 terrängbränder per dag den senaste veckan. På grund av torkan har de utlyst eldningsförbud, men bränderna fortsätter ändå. Sedan i torsdags brinner det i Lexbybergen i Partille.

– Vi håller fortfarande på där, det är ruggigt svår terräng, säger Per-Anders Lindfeldt som är insatschef på räddningstjänsten Storgöteborg.

Räddningstjänsten använder sig av helikopter och drönare för att kontrollera den en hektar stora branden. Brandmännen måste ta sig en kilometer upp på berget på stigar innan de kan ta sig in skogen där det brinner.

– Vi har fått använda fyrhjulingar och vattnet har vi fått dra jättelångt, ända från Lexbyskolan.

Kommer göra gott

Solen och värmen har gjort markerna torra men i början av nästa vecka kommer flera regnområden in från sydväst.

– Om man tittar på de närmaste fem dygnen så kommer det falla upp mot 30-40 millimeter, säger meteorolog Pererik Åberg.

För att minska risken för djupgående bränder krävs stora mängder regn, annars lägger sig bara vattnet på markytan. Per-Anders Lindfeldt är inte säker på att det räcker med de mängder regn som Pererik Åberg utlovar.

– Det beror på luftfuktighet och vind också men visst, det kommer göra gott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.