Foto: arkivbild TT

Stor ökning av vårdskador i Västra Götaland

Uppdaterad
Publicerad

Antalet vårdskador har ökat med 30 procent mellan 2013 och 2015 i Västra Götaland, visar en ny rapport. Utvecklingen går i motsatt riktning jämfört med riket i stort.

– Det är väldigt oroande, oerhört beklagansvärt, säger Jonas Andersson (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

Omkring 16.300 personer som vårdades på de västsvenska sjukhusen under 2015 drabbades av vårdskador. Det innebär en ökning med 30 procent jämfört med år 2013, vilket P4 Göteborg var först att rapportera om.

Samtidigt minskar vårdskadorna i riket, och från att ha legat bättre än riksgenomsnittet ligger Västra götalandsregionen nu ungefär på samma nivå.

– Det är oerhört beklagansvärt, säger Jonas Andersson (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

Han tolkar utvecklingen som att man tappat det fokus på patientsäkerhet som fanns under några år, i och med den nationella patientsäkerhetssatsningen.

– Där behöver vi ta nya tag. Inte minst på styrelse- och ledningsnivå.

Enligt Jonas Andersson står frågan på agendan för nästa veckas möte i hälso- och sjukvårdsstyrelsen. Några konkreta åtgärder har han dock inte i rockärmen.

–  Vi är i en negativ spiral, när vi dras med överbeläggningar som i sig innebär en större risk för vårdskador.

De vanligaste vårdskadorna är trycksår, sårinfektioner, läkemedelsrelaterade skador och fallskador. I rapporten som regionen står bakom dras slutsatsen att ungefär 70 procent av skadorna i Västra Götaland hade kunnat undvikas.

Förebyggande metoder finns

Enligt Karin Möller, chef för patientsäkerhetsenheten på Västra götalandsregionen, handlar det om att använda sig av de nationella åtgärdspaket som tagits fram för att förebygga många av de vanliga vårdskadorna. Vad gäller vårdrelaterade infektioner har Statens kommuner och landsting, SKL, till exempel kommit fram till att bättre städning och punktdesinfektion vid stänk och spill minskar risken för smittspridning och vårdrelaterade infektioner.

– Vi behöver intensifiera arbetet med patientsäkerhet. När det gäller de här delarna så gäller det att hålla i ett långsiktigt arbete, säger Karin Möller.

För 60 procent av patienterna som fått en vårdskada fick skadan allvarliga konsekvenser. Den förlända vårdtiden medförde 83 000 extra vårddagar per år till en kostnad av 600 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.