Efter brandrisken – inget fel på tågen

Uppdaterad
Publicerad

Flera tågavgångar i Västsverige var indragna på grund av omfattande fordonsfel som gör att tågen kunde börja brinna. På eftermiddagen konstaterades att tågen var körbara och att trafiken kan rulla på som vanligt igen.

Det var stora störningar i tågtrafiken i Södra delarna av landet och i Västsverige var det under onsdagen totalstopp på Kinnekullebanan. Det var under en revision som det upptäcktes att en viss tågtyp har ett fel som i värsta fall kunde göra att tåget började att brinna.

– Vi har tolv avgångar inställda, säger Kristian Lans på Västtrafiks presstjänst.

De inställda avgångarna rörde Kinnekullebanan och rörde tåg mellan bland annat Mariestad och Herrljunga.

Men även tåg till och från Göteborg från Skaraborg var inställda.

Oklart läge

Även Transdev som trafikerar sträckor i Småland drabbades.

– Det som händer är att det finns en potentiell brandfara på en viss typ av dieseltåg, vi vet inte hur länge stoppet kommer att pågå, säger Peter Larsson, enhetschef på Transdev.

Tågen rullar igen

Enligt Västtrafik utreddes tågfelet intensivt och under eftermiddagen meddelade Västtrafik att man inte hittat något fel på tågen och att trafiken väntas rulla på som vanligt igen under torsdagsmorgonen, skriver nlt.se

Här finns en lista över förändringarna i tågtrafiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.