Lättare att bli avstängd i vissa kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Skolornas bedömning av vilka elever som ska stängas av på grund av missbruk skiljer sig från kommun till kommun, och i Göteborg är första steget vid droganvändning inte avstängning utan ett samarbete med kommunens ungdomsteam Mini-Maria.

– Mini-Maria hjälper oss med uppföljningen av elevens drogoberoende. Att man har kontinuerliga tester, samtal och så vidare. Den hjälpen vill vi ha, och får av Minimaria enligt den överenskommelse som vi har, säger Sven Höper, utbildningsdirektör i Göteborgs stad.

Så det här är steget före man stänger av någon?

Droger i skolan

– Ja, det är det.

Trots att kommunerna strävar mot samma mål, att få en drogfri skola, så skiljer sig användningen av avstängningar mycket mellan kommunerna.  Borås är en av kommunerna som har flest avstängningar. Med sina arton avstängda gymnasieelever ligger man långt före grannstaden Göteborg, som trots sin storlek bara stängt av två elever under de senaste två läsåren. Och i Borås har man en drogpolicy som innebär att ett positivt drogtest är lika med avstängning.  

– Ofta är det relaterat till annan problematik. Då är det viktigt att man hjälper eleven, och faktiskt vågar ta ansvar för det vi ser i de här testerna, säger Pär Hyss, gymnasiechef vid Viskastrandsgymnasiet i Borås.

Innan en elev stängs av i Borås ska den genomgå en utredning där man lägger upp en plan för hur eleven ska ta igen det den missar, men det råder nolltolerans mot droger. på Viskastrandsgymnasiet Och de elever Västnytt möter verkar tycka att avstängning är en bra metod. Men vi återvänder till skolornas ledning med frågan hur de ser på avstängningar som metod.

– För oss blir det aktuellt att stänga av om en elev till exempel är en säkerhetsrisk för andra kamrater, eller personal. Eller om det är ett drogbeteende som gör att det är en arbetsmiljöfråga helt enkelt. Då finns det inga alternativ, då måste man stänga av en elev, säger Sven Höper.

– Det är det medel vi har att använda oss av. Sedan är det såklart eftersträvansvärt att se till hela individen, men som det ser ut i dagsläget så är det vad som fungerar. Det statuerar ju lite exempel också, säger Pär Hyss.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Droger i skolan

Mer i ämnet