Stort engagemang mot utvisning i Bengtsfors

Uppdaterad
Publicerad

Utvisningen av en familj som bott i Sverige i åtta år rör upp starka känslor i Bengtsfors och på kort tid har ett par vänner samlat många till familjens stöd.

I lördags gick ett fackeltåg med flera hundra deltagare genom Bengtsfors, till stöd för Nermin Ceman och hans familj, som hotas av utvisning efter åtta år i landet. Nermins familj på torsdagen till polisstationen i Mellerud för ett möte om deras asylstatus, men väl där fick de beskedet att de nu skulle utvisas ur landet. Utvisningen verkställs på tisdag, och Nermin själv, som i stället för att åka till Mellerud skrev en uppsats på skolan, har gått under jorden för att slippa visas ut.

I dag hade en liten grupp vänner och klasskamrater till Nermin tagit sig till Göteborg för att lämna in de över 2 000 namnunderskrifter som samlats in till Migrationsverket.

– Jag förstår att man inte kan ta emot alla flyktingar, men om det ska ske en utvisning så ska det ske inom något år, max. Så fort som möjligt. Man kan inte vara kvar i ett samhälle i åtta år, lära sig språket, läsa i skolan, börja en utbildning. Ha jobb, ha kompisar, allting. Och sen plötsligt så ska man säga upp allting på mindre än en vecka. Man ska lämna landet. Alltså, det är helt ofattbart, säger Lisa Källvik som går i samma klass som Nermin Ceman på Karlbergsgymnasiet i Åmål.

Men Migrationsverket såg den inlämnade protestlistan som en formell ansökan om att utvisningen skulle stoppas – och avslog den. Nu har familjens advokat Branislav Despotovic faxat in en överklagan till Europadomstolen och hoppas att Migrationsverket ska skjuta på utvisningen i väntan på besked om domstolen prövar saken. Men han är inte säker på att det kommer hända.

– Ärligt talat så är det svårt att bedöma, det här är ett desperatförsök eftersom tiden börjar rinna ut. Jag vet inte hur de ställer sig till det.Det som känns viktigt är att jag har gjort allt vad jag kunnat, säger han.

Enligt Branislav Despotovic finns det möjligheter att driva Nermin Cemans fall vidare, även om familjen skulle utvisas i morgon. Den 12 december preskriberas det ursprungliga utvisningsbeslutet, och Nermins fall kan prövas på nytt.

– Man kan driva hans fall vidare så länge han befinner sig i Sverige, säger Branislav Despotovic. Han kommer då ha rätt till en ny prövning och till att stanna i landet tills frågan är prövad.

För de som jobbat med namninsamlingarna var Migrationsverkets beslut tungt.

– Vad ska man tänka, det känns ganska hopplöst nu, vi harlagt så många timmar på det här och på några timmar avslår de allt vi har kämpat för.Just nu håller vi på och skickar mail till politiker och försöker röra om litepå twitter. Men vi kan inte göra så mycket mer, familjen avvisas imorgon kl åtta, säger Lisa Källvik.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.