För 200 kronor per dygn får studenterna rulla ut det medhavda liggunderlaget och sovsäcken på golvet. Foto: SVT

Studenterna sover på golvet – i en källare

Uppdaterad
Publicerad

Liggunderlag, sovsäckar och luftmadrasser ligger utspridda över golvet. Här i kulturhusets källare i Skövde har 30 studenter sovit under veckan. Det är studentkåren som ordnat med sovsalen då bristen på studentbostäder är stor.

– Det vi kan erbjuda är tak över huvudet och tillgång till dusch, säger Carolina Kaspersson, vice ordförande för studentkåren i Skövde.

Situationen med studentbostäder i Skövde är ansträngd. En källarlokal i Kulturhuset i Skövde har sedan terminsstarten i måndags fungerat som krisboende för ett 30-tal bostadslösa studenter:

– Det går ungefär 8.000 studenter på högskolan, men det finns bara 800-900 studentbostäder. Så det är en riktigt, riktigt dålig boendesituation, säger Gabrielle Önnestam på studentkåren i Skövde.

Svarar på annonser

För 200 kronor per dygn får studenterna rulla ut det medhavda liggunderlaget och sovsäcken på golvet. På söndag stänger kåren sovsalen och flera av studenterna vet då inte vart de ska ta vägen:

– Jag har sett att det ligger ute många annonser på högskolans hemsida om att de söker inneboende. Så jag ska börja svara på dem och hoppas att jag snart får napp, säger Rebecka Petterson som flyttat från Lund för att studera i Skövde.

– Vi kan tyvärr inte hålla öppet längre än en vecka. Det blir för mycket administration, förklarar Gabrielle Önnestam från studentkåren.

Köpte en bostadsrätt

Aron Hugoson från Grebbestad, som även han spenderat ett par nätter i Kulturhuset källare, har löst boendesituationen med ekonomisk hjälp av sina föräldrar:

– Från början ställde jag mig i bostadskö, men insåg att det var kört när jag såg att det var över 2.000 studenter i kö.

– Då började jag leta efter en bostadsrätt i stället. Nu har jag köpt och får tillgång till den i nästa vecka.

Skövde på röda listan

Inför varje hösttermin granskar Sveriges förenade studentkårer boendesituationen i landets studentstäder. Skövde och Göteborg är två av de studentstäder där det är allra svårast att hitta ett permanent studentboende.

Totalt har 11 studentstäder rödlistats, vilket innebär att studenterna som kommer för att plugga på dessa orter, inte kan räkna med att få ett boende under hela första terminen.

I Göteborg behövs till exempel registrerad kötid på 1,5 år för att få ett enkelrum med gruppkök.

Niklas Allander från Ludvika som precis vaknat upp på golvet i källarlokalen. Han berättar att han redan har fixat ett boende. Men det enda han fick tag på ligger i Timmersdala, norr om Skövde, 40 minuters busspendling från högskolan.

– Jag hade gärna haft något här i stan, men det är svårt att hitta. Jag sover här under introduktionsveckan, för det är svårt att ta sig hem efter sena aktiviteter.

För många Skövdestudenter är lösningen just att att leta boende på en närliggande ort och pendla därifrån:

– Vi har många studenter som pendlar från till exempel Skara eller Falköping. Men den långsiktiga lösningen är att det måste byggas nya bostäder, säger Gabrielle Önnestam, studentkåren i Skövde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.