En bil har voltat på väg 165 i Munkedal. Foto: Robert Betzehag / Rescue Photo

Svår ishalka – mängder av olyckor

Uppdaterad
Publicerad

En rad trafikolyckor har inträffat i Bohuslän och två barn har fått föras till sjukhus. Enligt polisen råder det svår halka i området och Västtrafik meddelar att ett 30-tal bussturer ställs in.

Snöfall och regn på iskalla vägbanor har skapat stora problem i trafiken i Västsverige. Minst åtta olyckor har inträffat i Bohuslän på bara några timmars tid. Orsaken till halkan är is på vägarna samtidigt som det regnar.

– Det har varit lite kaotiskt under några timmar i framför allt norra Bohuslän, säger Tommy Nyman, polisens presstalesman i Västra Götaland.

Vid 12:40 kallades ambulans och räddningstjänsten till E6 cirka 8 kilometer norr om Munkeldal där två personbilar kolliderat. Olyckan inträffade i norrgående körfält och orsakade totalstopp i trafiken norrut. Enligt polisen ska två barn ha fått föras med ambulans till sjukhus. Det ena för kontroll och det andra med okända skador.

– Men det ena barnet behövde definitivt vård, säger Tommy Nyman.

Trafiken släpptes åter på vid 14-tiden.

Oklart hur många som skadats

På länsväg 165 i Munkedal hamnade en bil på taket efter att ha kört av. Det är oklart om någon har skadats.

– Överhuvudtaget är det oklart hur många personer som har skadats, säger Tommy Nyman.

Olyckor har också inträffat på E6 i Strömstad, Tanum och Sotenäs. Vid lunchtid meddelade Trafikverket att Svinesundsbron vid svensk-norska gränsen stängts i båda riktningarna sedan en lastbil åkt in i mitträcket. En dryg timme senare kom besked om att Svinesundsbron åter öppnat för trafik.

30-tal bussturer inställda

Samtidigt meddelar Västtrafik att ett 30-tal bussturer ställs in i Bohuslän och Dalsland till följd av halkan. Det handlar bland annat om bussturer som trafikerar Uddevalla, Vänersborg och Trollhättan samt Strömstad, Bengtsfors och Åmål.

– Snöfall och kyla gör att vägarna är blixthala. Vi är utlämnade åt vädrets makter. Det går inte att köra busstrafik helt enkelt, säger Kristian Lans, presschef på Västtrafik.

Mängder med andra olyckor har rapporterats under dagen.

– All tillgänglig halkbekämpning är ute och jobbar, säger Helena Bjerninge, vid Trafikverkets ledningscentral för Västsverige.

Och osäkerheten på vägarna ser ut att bestå. Trafikproblemen väntas fortsätta också under onsdagen då det lokalt kan komma upp till två decimeter snö.

– Och även när busstrafiken kommer igång får man räkna med följd påverkningar innan trafiken fungerar som vanligt igen, säger Kristian Lans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.