Vilka siffror eller detaljer som tas upp i det här kan vi inte gå ut med nu, säger Stefan Eglinger, trafikdirektör i Göteborg Stad. Foto: SVT

Svaret från kommunen: Vi är vana

Uppdaterad
Publicerad

Konflikten mellan Göteborgs kommun och den italienska spårvagnstillverkaren Ansaldobreda har nu trappats upp ytterligare. Enligt Göteborgsposten kräver företagets VD i ett brev Göteborgs kommun på 100 miljoner kronor, och skriver att de kommer att ”vidta kraftfulla åtgärder mot Trafikkontoret”.

– Vilka siffror eller detaljer som tas upp i det här kan vi inte gå ut med nu, säger Stefan Eglinger, trafikdirektör i Göteborg Stad.

Enligt Göteborgs-Posten ska företagets VD ha skickat ett brev med krav på omkring 100 miljoner kronor till Göteborgs kommun, och där de anklagar kommunen för att sprida lögner och svartmåla företaget i media. Man skriver också att man ”kommer att vidta kraftfulla åtgärder mot Trafikkontoret”.

– Vi är vana vid att Ansaldobreda skickar olika typer av signaler eller inspel. Men det är en process som pågår, och vilka siffror eller detaljer som tas upp i det här kan vi inte gå ut med nu, säger Stefan Eglinger, trafikdirektör i Göteborg Stad.

Spårvagnshärva

Sedan den första av de 65 M32-spårvagnarna levererades 2006 har de dragits med olika typer av brister, med allt från omfattande rostskador till problem med nödöppnare.

”Vi vill få ett slut”

Sedan tidigare har parterna kommit överens om att Ansaldobreda ska reparera alla spårvagnarna, men till dags datum har bara ett fåtal av vagnarna reparerats. I höstas drog Göteborgs kommun företaget inför skiljedomstol, då man vill avsluta samarbetet med företaget eftersom man menar att Ansaldobreda inte uppfyllt sin del av avtalet. I dagsläget trafikeras ett tiotal av de 65 vagnarna.

– Vi vill få ett slut på den här affären och det samarbete vi har med Ansaldobreda. Vi vill ha ut vagnarna i trafik, och det har inte Ansaldobreda klarat av, och därför vill vi få färdigt den här processen, säger Stefan Eglinger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spårvagnshärva

Mer i ämnet