Sven Johansson får besök av hemmafixarna. Foto: SVT

Sven slipper ramla – sparar miljoner

Publicerad

Fallskador bland äldre kostar Uddevalla kommun 19 miljoner varje år – och lidande för dem som skadas. Ett nyinrättat team ska få personer över 70 år att stå stadigare.

Rumsbordet är uppdukat och Sven Johansson, 92, är redo för besök. En lampa i sovrummet och en i vardagsrummet ska bytas och gardinerna ska ner för att tvättas.

– Annars brukar jag ta ner det själv, men risken är ju större att man ramlar då, säger han.

De nya glödlamporna ligger framme på bordet redo att skruvas i. Men först vill han bjuda Hemmafixarna på kaffe och hembakad kaka, det är ju alltid trevligt att få besök.

Fall för 980 miljoner

Varje person över 70 år som skadar sig i ett fall kostar samhället mellan 250.000 och 300.000 kronor, enligt en studie från Västra Götalandsregionen. I en rapport som presenterades 2010 kom de fram till att kostanden för regionen och kommunerna hamnar på 980 miljoner om året. För just Uddevalla kommun låg kostnaden på 19 miljoner varje år.

Det handlar kort sagt om mycket pengar, men också lidande för den som blir skadad. Därför testar Uddevalla nu ett nytt koncept.

Ska gå säkerhetsrond

Det kan röra sig om lampor och gardiner, som för Sven Johansson, eller att hämta posten när det är för halt ute eller kontroll av brandvarnaren. Det två till fyra personer stora teamet med Hemmafixare ska hjälpa dem som är över 70 år eller har en funktionsnedsättning med saker i vardagen där risken för att falla är stor.

– Sen erbjuder vi också en säkerhetsrond där vi går runt i lägenheten och kollar så att det inte ligger lösa sladdar, eller höga mattkanter till exempel och kan rekommendera alternativ, säger Jakob Bolinder, nyanställd arbetsledare.

”Meningsfull sysselsättning”

Unikt med projektet är att det till viss del utförs av personer med funktionsnedsättning som ingår i kommunens dagligverksamhet enligt LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionhindrade.

– Det ger vinster för kommunen att folk inte faller, och sedan ser jag en jättestor vinst i att det finns arbetstagare enligt LSS som får en meningsfull sysselsättning. Att de har detta som sitt jobb, säger Margareta Olsson, sektionschef för verksamhetsområdet stöd och service.

Gardinerna måste upp

Totalt kommer Uddevalla kommun satsa 9 miljoner i fallförebyggande åtgärder från sin sociala investeringsfond under fyra års tid, där Hemmafixarna är en av åtgärderna.

– Jag är övertygade om det kommer att löna sig. Och tanken är att det är permanent, inte att det ska upphöra efter fyra år, säger Margareta Olsson.

Sven Johansson har fått ett ljusare vardagsrum. Dels för att glödlampan är bytt, men också för att gardinerna är nere. Besök från Hemmafixarna tar han gärna igen – inte minst för att få upp de nytvättade gardinerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.