Vår svenska kafékultur liknas med britternas pubkultur. Foto: TT

Svensk fika i stället för brittisk pub

Publicerad

Svensk fika är på modet. Nu satsar Alingås på guidade fikavandringar för att haka på trenden.

Den som varit på storsstadssemester på sistone vet att det numera går att få sig en ordentlig fika även utomlands. Och konceptet med ”kaffe och kak-paus” verkar även falla icke-svenskar på läppen. Det har inte minst Turistrådet i Västsverige noterat. I år har man gått samman med den anrika kaféstaden Alingsås och lanserar konceptet ”guidade fikavandringar”. Förhoppningen är att locka såväl svenska som utländska besökare.

– Det här med att ta ett brejk från vardagen för att prata lite mer informellt samtidigt som man äter något bakverk är ju väldigt exotiskt för många, säger Gunilla Davidsson, produktutvecklare på Turistrådet.

– Det har skrivit mycket i utländsk media om vår fikakultur, nu var det dags att koppla på en produkt.

Som britternas pubkultur

Alingsås bageri- och kafèhistoria sträcker sig ända tillbaka till 1700-talet, och idag finns ett 30-tal kaféer på orten, varav tre är med i White Guide.

Under den en och en halv timme långa vandringen kommer man besöka fem av dem, och serveras smakprover samtidigt som man får veta mer om stadens kaféhistoria.

– Sedan avslutas vandringen med en sittfika med prinsesstårta. Som att komma hem på födelsedagskalas till någon, säger Gunilla Davidsson som annars mest liknar kafékulturen med britternas pubkultur.

När produkten lanserades vid en resemässa till Berlin fick man ett kvitto på att satsningen ligger rätt i tiden. Enligt Gunilla Davidsson var intresset för vandringarna stort, framför allt i Storbritannien, Norge och Tyskland, och ett par utländska bokningar har redan gjorts.

Vandringarna startar den 2 april och pågår sedan fram till och med oktober månad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.