Lättklädda tjejer på bilder som delats på twitter med hashtag Borås respektive Mariestad. Foto: Skärmdump från Twitter

Svenska städer porrkapas på Twitter

Uppdaterad
Publicerad

Om du söker på en hashtag för en svensk stad just nu på Twitter, finns det risk för att ditt flöde fylls med stora bröst, rumpor och unga nakna tjejer. – Rent krasst försöker porrindustrin hitta nya vägar till klick helt enkelt, säger socialmedieforskaren på Göteborgs universitet Marie Grusell.

– Oj! Det här visste jag inte, säger kommunikationschefen i Borås stad Marie Ingvarsson när hon söker på sin egen stad på Twitter när vi ringer upp.

En slagning på nästan vilken stad som helst i Sverige kan lätt få den mer garvade att bli lätt generad. Flödet fylls av bröst, rumpor och nakna, ibland mycket unga, tjejer.

Vet inte hur hon skall reagera

Marie Ingvarsson vet inte riktigt hur hon skall reagera utan säger att de måste fundera över det här. De använder dock inte hashtagen Boras särskilt mycket så hon ser inte att det skulle påverka deras egna arbete i sociala medier.

– Det rätt hemska bilder och det känns ju såklart aldrig bra när Borås förknippas med dåliga saker. Vi har haft flera skjutningar på senare tid. Om du frågar mig om det känns bra att förknippas med det så självklart inte, men det är ju inte ingenting vi kan styra tyvärr, säger Marie Ingvarsson.

Vi testar att ringa turistchefen i Mariestad Lotta Samuelsson som blir lika förvånad.

– När vi lägger på får jag ringa kommunikationschefen så får vi prata om det här, tack för att ni upplyste oss om detta, säger hon lite lätt chockad.

Förvånar forskare

Även för forskaren i sociala medier och strategisk kommunikation på Göteborgs universitet Marie Grusell kommer fenomenet som en nyhet.

– Men rent krasst försöker porrindustrin hitta nya vägar till klick helt enkelt, inte på det mest smakliga sättet kan man tycka. Att hashtaga med städer känns ju extremt långsökt, säger hon.

Marie Grusell berättar att porrindustrin använt liknande fula knep i USA där de inför valet skaffade en sida som hette samma som Vita huset, vilket ledde till klick bland unga nyfikna väljare som hamnat fel.

”De tar bort allt med bröstvårtor”

Till skillnad från Twitter har den andra stora sociala medien Facebook i flera omgångar snarare kritiserats för att censurerar för mycket.

– Där tar man ju bort allting med bröstvårtor, Instagram har ju också börjat gå åt det hållet, säger Marie Grusell.

Hon är osäker på Twitters regelverk men hon tror att porrindustrin kommer forsätta vara kreativa tills de tar stopp.

– Sen får de ju se om det fungerar, rent spontant känns inte Twitter som en självklar plats för sexköpare, säger Marie Grusell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.