Nu bekräftar näringsminister Mikael Damberg (S) att Sverige är med och tävlar om Teslas etablering i Europa. Foto: TT

Sverige med och tävlar om Teslas bilfabrik

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen stödjer Trollhättans kamp för att få bilföretaget Tesla till kommunen. I Nevs bilfabrik finns kapacitet och en Tesla-etablering skulle betyda mycket för hela Västsverige

Enligt tidskriften Automotive News har den amerikanska biltillverkaren Tesla förklarat att man planerar att bygga en egen batteri- och bilfabrik i Europa. Nu har dragkampen börjat om var fabriken ska byggas.

Representanter för fordonsindustrin i Västsverige har sen en tid tillbaka uppvaktat Tesla för en etablering i SAAB:s gamla fabriker, nuvarande Nevs, i Trollhättan.

Har haft kontakt med Tesla

Nu bekräftar näringsminister Mikael Damberg (S) att Sverige är med och tävlar om Teslas etablering i Europa.

– Om Tesla ska göra stora investeringar i Europa så vill Sverige vara med och tävla om dem, säger Mikael Damberg till SVT Nyheter Väst.

– Regeringen väljer inte ut exakt var utländska bolag väljer att investera, däremot har vi via Business Sweden haft kontakt med Tesla och beskrivit att Sverige är ett bra land och även beskrivit möjligheterna i Västsverige, säger Mikael Damberg.

– Så vi är på den bollen och kommer att fortsätta vara på den bollen.

”Galet viktigt” att få hit Tesla

Fredrik Sidahl, vd för leverantörsorganisationen FKG, tror att Teslas etablering i Europa inte är så långt borta.

– Sådana här saker kan gå fort!

– Jag tror att Tesla måste etablera sig i Europa, inte för att tillverka så många bilar för det har man kapacitet för i USA, utan snarare med tanke på handelshinder och för att man måste ha sin bilfabrik nära kunden, säger Fredrik Sidahl.

Han säger också att det är ”galet viktigt” att Västsverige lyckas få den här biltillverkaren att etablera sig i regionen.

”Ganska liten chans”

Johan Trouvé från Västsvenska Handelskammaren bedömer chanserna att Tesla etablerar sig i Västsverige som små.

– Det hade varit en otrolig möjlighet om Tesla ville förlägga en fabrik i Västsverige, och här finns stor kompetens, men jag tror chansen är ganska liten, säger han.

Johan Trouvé. Foto: Västsvenska handelskammaren

– Jag tror Göteborg ses som en för liten stad, vi har inte tillräckligt med kompetens, inte tillräckligt många flyglinjer ut i världen, så i ett internationellt perspektiv är Göteborg storleken för liten.

Nevs kommenterar inte

Kommunikationsdirektören på Nevs i Trollhättan, Mikael Östlund, säger att man inte kommenterar vilka företag man diskuterar med, men han säger också att det är en del av Nevs affärsplan att ta en del externa uppdrag i anläggningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.