När SVT svarar på hans annons berättar bedragaren att vi är precis vad han letar efter, trots att vi knappt givit någon information alls. Foto: SVT

SVT hamnade mitt i bluffhärvan

Uppdaterad
Publicerad

Lägenhetsbluffare härjar på sajter som Blocket och de tjänar stora pengar på förskottshyror. SVT Nyheter Väst stämmer träff med en uthyrare och hamnar mitt i en bluffhärva.

Han ber oss ringa upp efter att vi har fått se bilder på lägenheten, och han svarar direkt.

– Hej det är Karl...

#BOSTADSÖKES

Mannen har lagt ut en lägenhet på Blocket. En tvåa i Vasastan i centrala Göteborg. När vi svarar på hans annons berättar han i mailet att vi är precis vad han letar efter, trots att vi knappt givit någon information alls. Han bor dock i Stockholm och vill inte riskera att åka ner till Göteborg i onödan och kräver därför en hyra i förskott.

Vi får bilder på lägenheten och han ber oss ringa upp. När vi pratar är det nästan svårt att förstå att det handlar om en bedragare. Han är trevlig, tillmötesgående och detaljerad. Det stämmer att det bor en man som heter Karl på den här adressen men när vi får tag i honom fattar han ingenting. Han har inte tänkt att hyra ut sin lägenhet och bilderna är inte från hans lägenhet.

Ett storstadsfenomen

Lägenhetsbluffare börjar, i bostadsbristens Sverige, att bli ett fenomen som sprider sig över landet men ännu är det framförallt ett storstad- och universitetsstadsfenomen. Hos polisen visar det sig att Göteborg är de enda av Sveriges tre storstäder som för statistik över just den här typen av brott. I Göteborg har 15 lägenheter blivit kapade på det här sättet, 50 personer har polisanmält efter att ha blivit lurade. I Malmö uppskattar polisen att det ser ut ungefär som i Göteborg och i Stockholm tror polisen att det handlar om det dubbla, runt 20-30 lägenheter.

Läs också: Här är mejlet du ska passa dig för

”Ville ha två hyror i förskott”

När vi vandrar in i entrén på adressen vid den utsatta tiden sitter en lapp fastsatt vid namnet Karl. ”Hej Karl, jag har väntat på dig framför dörren 14.00-15.00. Ring mig”. Sen börjar fler lurade personer att ramla in. Vi pratar med två killar som kommit dit för att få se lägenheten som blir irriterade och lite chockade. Grannarna berättar att personer stod på förmiddagen och tryckte och ringde på frenetiskt. ”Karl” svarar inte längre på telefonnumret vi ringt till tidigare.

– Han var tydlig med att säga att han ville ha två hyror i förskott, säger Mattias Larsson, och trycker på knappen flera gånger trots att han sett lappen som visar att han inte är ”den enda utvalda”.  

Hans kontrakt går ut första mars och han säger att han inte hade råd att inte dyka upp men säger att han inte betalat i förskott.

Blocket granskar annonserna

Kundsäkerhetschefen på Blocket, Thomas Bäcker, säger att sajten lyckats minska den här typen av annonser genom att bland annat granska annonserna i förväg. De kräver även att annonsörerna intygar att inte kräva förskottsbetalning något som framgår i annonserna. Men han menar att saken egentligen är rätt enkel.

– Jag har aldrig, än så länge, stött på en enda seriös uthyrare som inte först vill träffa personen innan man ska betala in, säger Thomas Bäcker.

Men kan ni inte ta bort den här typen av annonser från Blocket i granskningen?

– Problemet är att de inte kräver förskottsbetalning i annonsen utan de gör det efteråt på mail eller telefon, säger Thomas Bäcker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet